Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Tort fin și cremos, cu aromă de caramel și alune – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru blat:
- 250 g făină
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 200 g zahăr
- 280 g dulce de leche
- 4 ouă mari
- 1/2 linguriță sare
- 285 g smântână acră
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 60 ml apă
- 60 ml lapte
- 1 linguriță cafea instant
- 50 g zahăr
- 1 lingură lichior/rom (opțional)
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 340 g dulce de leche
- 230 g unt moale
- 240 ml smântână pentru frișcă, rece
- 225 g crema de brânză
- 40 g alune de pădure zdrobite
Mod de preparare:
Pregătește blatul: Preîncălzește cuptorul la 175°C. Tapetează trei tăvi rotunde de 20 cm cu hârtie de copt, unge cu unt și pudrează cu făină. Lasă deoparte.
Într-un bol mare bate ouăle și zahărul, până ce se dublează în volum, aproximativ 5-6 minute.
Într-un alt bol amestecă smântâna acră cu bicarbonatul de sodiu, apoi adaugă în amestecul de ouă și bate până se încorporează. Adaugă dulce de leche și bate până se încorporează.
Cerne făina, praful de copt și sarea. Amestecă până se încorporează (nu amesteca prea mult).
Împarte aluatul în tăvile pregătite.
Coace pentru 16-18 minute, sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
Scoate din cuptor și lasă să se răcească pentru 5-10 minute, eliberează din tăvi și lasă să se răcească complet.
Uniformizează suprafața blaturilor, taie în cuburi mici și coace la 200°C pentru 10 minute, până devin aurii. Lasă deoparte pentru mai târziu.
Pregătește siropul: într-o cratiță mică încălzește apa, laptele, zahărul, cafeaua și lichiorul; fierbe până se dizolvă zahărul, lasă deoparte.
Pregătește crema: într-un bol mare bate untul împreună cu crema de brânză până devine cremos. Adaugă dulce de leche și bate până se încorporează și devine neted. Într-un bol separat bate smântâna pentru frișcă până formează vârfuri medii. Încorporează smântâna bătută în amestecul de unt. Transferă într-un poș (opțional).
Asamblare: pune primul blat (partea tăiată în sus) în mijlocul platoului, îmbibă cu sirop.
Întinde un strat de cremă, presară 1-2 linguri de alune zdrobite.
Repetă straturile: blat, sirop, cremă, alune. La final întinde restul de cremă deasupra și pe laturile tortului. Decorează tortul cu firimiturile (bucățile de blat coapte). Pune tortul la frigidr pentru cel puțin 3 ore înainte de servire.
Notă:
- Dacă nu ai acces la dulce de leche, poți să-l faci acasă: pune o cutie de lapte condensat îndulcit într-o oală cu apă fierbinte, asigurându-te că cutia este acoperită complet cu apă tot timpul, fierbe timp de 2 ore, apoi lasă să se răcească
- Dacă dorești un gust și mai pronunțat de caramel, poți înlocui zahărul din sirop cu 50 de grame de dulce de leche
Savurați cu poftă! Poftă bună!