Rețetă tradițională, cum se făcea pe vremuri – Rețetă pentru iarnă – Dulceață de nuci verzi
Ingrediente necesare:
- 1 kg zahăr
- 1 kg nuci verzi
- 4 lămâi mari
- 200 ml apă
- Jumătate păstaie de vanilie (tăiată pe lung, în 2)
Mod de preparare:
- Pregătim un castron cu apă rece și felii de lămâie, în care vom pune nucile curățate.
- Ne punem 2-3 perechi de mănuși (ca să nu ne pătăm mâinile) și curățăm fiecare nucă în parte, de partea verde. Cu cât curățăm mai bine nucile, cu atât dulceața va fi mai frumoasă și mai albă.
- Punem fiecare nucă curățată în castronul cu apă și lămâie și le lăsăm până a doua zi. Acoperim cu o farfurie, asigurându-ne că nucile sunt acoperite complet în apă.
- Schimbăm apa de câteva ori, în acest fel scoatem iodul și nucile rămân din ce în ce mai albe.
- A doua zi apa se aruncă și nucile se clătesc sub jet de apă rece.
- Punem apă la clocotit, cât să acopere nucile și nu mai mult. Când dă în clocot, adăugăm nucile și le lăsăm să clocotească timp de 3-4 minute.
- Aruncăm apa, clătim nucile cu apă rece după care le punem din nou la clocotit pentru 3-4 minute.
- Repetăm de 3 sau 4 ori după care lăsăm nucile în apa rece cu felii de lămâie.
- Punem la fiert zahărul cu 200 ml de apă. Amestecăm și fierbem câteva minute, până siropul trece proba de fir (punem un pic de sirop între degetul mare și arătător; unind degetele, trebuie să se formeze fir de 1 cm).
- Punem nucile bine scurse în siropul pregătit. Adăugăm și zeama de la 1 lămâie și batonul de vanilie.
- Ștergem de mai multe ori marginile cratiței cu un șervet umed pentru a aduna granulele de zahăr și adunăm și spuma care se formează pe parcurs.
- Dulceața va fi gata în 15 minute, atunci când siropul este gros și curge foarte încet. Stingem focul, acoperim cratița cu un șervet umed și lăsăm deoparte pentru 20 de minute.
- Pregătim borcanele și capacele: le spălăm foarte bine după care le sterilizăm timp de 10 minute la cuptor, la 160 de grade. Le lăsăm să se răcorească timp de 10 minute.
- Transferăm dulceața în borcanele așezate pe o tavă metalică. Le închidem etanș cu capace și le punem cu gura în jos. Le acoperim cu o pătură și le lăsăm până a doua zi, să se răcească lent.
Savurați cu poftă! Poftă bună!