Vinete în stil turcesc – Aveți nevoie de 1 kg vinete, 500g roșii, 500g ardei gras, 2 cepe medii, 3 căței de usturoi, sare și ulei
Ingrediente necesare:
- 1 kg vinete
- 500 g roșii
- 500 g ardei gras
- 2 cepe medii
- 3 căței usturoi
- 200 g ulei
- Sare după gust
- 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Curățăm vinetele de coajă după care le tăiem în felii lungi. Le sărăm un pic și le lăsăm deoparte timp de câteva minute, până elimină zeamă. Le uscăm bine cu prosoape de hârtie după care le prăjim într-o tigaie cu ulei încins, până se rumenesc frumos pe ambele părți. Le scoatem din tigaie și le punem pe șervețele absorbante.
Curățăm ardeii de semințe și de cotoare după care îi tăiem în fâșii lungi. Îi prăjim în aceeași tigaie, sub capac, după care îi scoatem pe prosoape de hârtie. Curățăm și tăiem ceapa solzișori. Transferăm în tigaie și prăjim până capătă o culoare aurie, amestecând ocazional.
Blanșăm roșiile, le curățăm de coajă și cotoare și le tăiem bucăți. Le adăugăm în tigaie, peste ceapă.
Amestecăm și gătim totul împreună, sub capac, până capătă o consistență omogenă. Potrivim de sare.
Notă: dacă roșiile folosite sunt foarte cărnoase și suculente, vor elimina multă zeamă. Nu avem nevoie de acea zeamă, așadar o scurgem.
Transferăm sosul de roșii și ceapă într-un vas. Punem în tigaie o porție de sos peste care punem un strat de vinete și peste vinete un strat de ardei. Presărăm cu verdeață cu usturoi pisat. Continuăm cu straturile până se termină ingredientele. Ultimul strat va fi unul de sos, pătrunjel și usturoi.
Acoperim tigaia cu capac și gătim pentru minim 10 minute. Ulterior, transferăm legumele pe un platou. Servim alături de pâine de casă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!