Rețetă veche, din caietul bunicii – Prăjitură foarte bună și foarte cremoasă
Ingrediente necesare pentru blat:
- 6 albușuri
- 200 g zahăr
- 2 linguri făină
- 200 g nuci măcinate
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 6 gălbenușuri
- 6 linguri zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic budincă de vanilie
- 1 lingură făină
- 500 ml lapte
- 200 g unt
- 100 g zahăr pudră
- 200 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm albușurile spumă. Adăugând treptat zahărul, mixăm continuu până obținem o spumă tare și lucioasă. Încorporăm și nucile măcinate și făina, amestecând cu grijă cu o spatulă. Ungem cu unt și tapetăm cu făină o tavă și transferăm compoziția în ea.
Coacem blatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 15-20 de minute. Lăsăm blatul să se răcească.
Pentru cremă, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul tos și cel vanilat, cu praful de budincă și cu o lingură de făină. Transferăm totul în laptele fierbinte de pe foc și, amestecând continuu, fierbem până crema se îngroașă. Lăsăm crema să se răcească până la temperatura camerei.
Separat, mixăm untul împreună cu zahărul pudră după care încorporăm și crema răcită și mixăm până la omogenizare. Întindem crema peste blatul rece. Peste cremă întindem un strat de frișcă și decorăm după gust. Dăm prăjitura la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!