Iată toate secretele preparării – Gulaș unguresc la ceaun, gust delicios și puțin picant
Gulașul unguresc la ceaun este unul dintre vedetele bucătăriei ungurești. Această supă mai groasă (sau tocăniță) a devenit foarte apreciată și în România și se află în meniurile multor restaurante din Miercurea Ciuc, fiind preferat de majoritatea turiștilor care vizitează zona. (potrivit Agerpres)
Iată câteva secretele ale rețetei de gulaș unguresc, dezvăluite de proprietara unui restaurant tradițional din Miercurea Ciuc, Pal-Pal l Gyongyver, care ține să sublinieze faptul că cel mai mare secret este că această mâncare să se prepare într-un vas mare.
„Se folosește pulpă de vită, ceapă, cartofi, unt, usturoi, roșii decojite, paprika dulce și iute, sare, piper, foi de dafin, un pic de oțet, ardei iuți, o linguriță de făină și două de smântână. Se pune untul la topit și se prăjesc pe rând bucățile de carne, cât să ia puțină culoare. Se adaugă ceapa, usturoiul și se călesc împreună cu carnea. Se adaugă și paprika, sare, frunze de dafin, oțet, roșii decojite, apă fierbinte și se fierbe totul la foc mic, timp de 90 de minute. Se adaugă și bucățelele de ardei iute după o oră și spre final se adaugă și cartofii. De asemenea, făina se amestecă cu un pic de apă și cu smântâna și se adaugă totul în gulaș. Gulașul este picant și merge de minune cu un pahar de vin roșu sec” – explică Pal-Pal Gyongyver.
Proprietara restaurantului adaugă că gramajele folosite nu pot fi dezvăluite, deoarece este un secret al restaurantului, păstrat de zece ani dar spune că este foarte important să se folosească doar pulpă de vită și doar ingrediente naturale.
„De zece ani de când am deschis, folosim aceleași condimente și aceleași gramaje. Chiar dacă bucătarul s-a mai schimbat, rețeta a rămas aceeași. Imediat ce ne permite vremea, noi facem gulașul afară, la ceaun. Este un preparat foarte apreciat de clienții noștri, în special de turiști”, spune Gyongyver și îndeamnă toți pofticioșii să guste din gulaș măcar o dată, chiar dacă sunt la dietă.
Rețeta de gulaș este o rețetă foarte simplă. Fiecare familie a adaptat-o după propriile gusturi: în unele zone se face chiar și cu fasole sau cu varză.