Pentru rețeta de mai jos puteți folosi rădăcina de păpădie recoltată în toamnă sau puteți găsi rădăcina de păpădie în stare uscată și la magazinele naturiste.
Beneficii
Păpădia este o plantă medicinală foarte puternică: atât florile, cât și tijele, frunzele și rădăcinile pot fi folosite în scop terapeutic. Rădăcina de păpădie poate fi folosită, de exemplu, în salate și conține vitamine, minerale, caebohidrați precum inulina, acizi grași, colină, pectină, mucilagiu și carotenoide precum luteina.
Datorită conținutului de inulină, rădăcina de păpădie ajută la eliminarea microbilor din tractul intestinal și combate cancerul, osteoporoza și obezitatea. De asemenea, rădăcina de păpădie ajută și la eliminarea toxinelor din corp, stimulând mai ales funcțiile detoxifiante ale ficatului și tonifiind acest organ important.
Are și efecte diuretice, favorizând eliminarea de acid uric și poate fi utilă și în gută.
Prin curățarea corpului de toxine se obține o piele mai curată și mai sănătoasă.
În medicina tradițională, păpădia este folosită în inflamații, cancer de sân și uterin și în afecțiuni hepatice.
Chinezii, pe de altă parte, apreciază această plantă pentru calitățile sale diuretice, antireumatice și coleretice.
Un studiu pe iepuri a arătat că păpădia are efecte hipolipidemice și protejează împotriva stresului oxidantiv, asociat cu ateroscleroza.
De asemenea, planta a fost studiată și pentru proprietățile sale antidiabetice și hipoglicemiante.
Recoltare
Rădăcina de păpădie se scoate din pământ toamna și se folosește o cazma. După ploaie este cel mai ușor de dezgropat. Se spală de pământ și se lasă la uscat, după care se poate prepara ceai, macerat sau tinctură.
Rețetă de rădăcină de păpădie macerată în miere
Rădăcinile trebuie spălate foarte bine de noroi, după care trebuie tăiate cubulețe sau felii. Se lasă să se usuce bine, astfel încât să nu mai aibă deloc apă pe ele. Se umple un borcan pe jumătate sau trei sferturi cu rădăcini și se toarnă mierea până sus, lăsând un gol de un deget în borcan. Se amestecă cu o lingură de lemn și se așteptă până mierea se așază. La nevoie, se mai completează ulterior cu miere.
Dacă se folosesc rădăcini uscate de păpădie, acestea se toacă mărunt și se umple borcanul doar pe un sfert cu rădăcini, completând cu miere.
Se lasă la macerat minim 2 săptămâni.
Pentru o extragere mai rapidă a substanțelor din rădăcini, preparatul se poate încălzi pe baie de aburi, fără însă a-l fierbe: se pune borcanul într-o cratiță cu apă care se așază pe foc mic și se lasă totul la încălzit timp de 2 ore, completând apa din cratiță la nevoie.
Mierea se strecoară sau se scot rădăcinile cu o lingură. Preparatul se păstrează într-un borcan în frigider sau într-un loc răcoros.
Mod de administrare
Acest macerat se poate consuma ca atare ( câte 1 linguriță ) sau se poate adăuga în ceai.
Pentru o digestie mai bună și pentru detoxifiere, se poate administra după o masă mai copioasă.
Discussion about this post