Acest ceai este un bine cunoscut remediu în popor: a fost folosit secole de-a rândul pentru a trata bolile gastrointestinale, infecțioase, osoase și hepatice.

Efectul de eliminare a pietrelor se datorează faptului că rădăcina de pătrunjel stimulează producția de eliminare a urinei. Frunzele, de asemenea, au acțiune diuretică, însă rădăcina este mult mai eficientă în creșterea diurezei.

Pentru intestine și rinichi

Ceaiul de pătrunjel este un leac foarte bun pentru persoanele care suferă cu stomacul și care nu pot consuma crudități, cu toate că procesul de fierbere duce la scăderea concentrației de vitamine solubile în apă. În acest caz, fiertura de rădăcină de pătrunjel ajută la vindecarea tubului digestiv.

Ingrediente necesare și mod de preparare:

  • 500 g rădăcină pătrunjel
  • 500 ml apă

Dacă rădăcinile de pătrunjel sunt de la o sursă de încredere sau direct din grădină, nu se mai curăță de coajă. Se spală bine cu o periuță și se toacă mărunt. Se pun într-o cratiță la fiert, în apă. Când apa începe să clocotească, se reduce focul la mic și se fierbe timp de 20 de minute.

Se strecoară și se bea ceaiul cald. Se administrează întreaga cantitate pe parcursul unei zile, preferabil între mese, întrucât scade apetitul.

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă prepararea decoctului din 50 g de rădăcină de pătrunjel și 1 L de apă, prin fierbere de 20 de minute. Se consumă 2-3 căni pe zi și se poate adăuga și un pic de miere.

Stimulează funcția rinichilor și ajută la eliminarea pietrelor mici sau a nisipului la rinichi.

Totodată, acest ceai este benefic și în caz de durere de stomac sau intestine și este recomandat și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Se fac 4 cure pe an pentru a menține vasele de sânge curate de depuneri de grăsime.

Pătrunjelul are capacitatea de a regenera pereții arteriali și de a păstra elasticitatea vaselor de sânge. Este bogată în vitamina C, fier și în proteine. De asemenea, conține și sulf, iod, mangan, cupru, ulei volatil și magneziu. Are efecte tonice și stimulente la nivel general și la nivelul sistemului nervos.

Salata de frunze sau de rădăcini de pătrunjel, precum și sucul și ceaiul sunt utile în afecțiuni precum:

  • anemie
  • rahitism
  • acid uric crescut
  • colici abdominale
  • astm bronșic
  • infecții ușoare
  • astenie
  • anorexie
  • meteorism
  • edeme la picioare (umflături)
  • edeme cardiorenale
  • retenție de apă
  • tulburări menstruale