Ingrediente necesare:

  • 350 g făină
  • 200 ml apă
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 5 g drojdie uscată
  • 150 g varză ( proaspătă sau murată )
  • 50 ml ulei

Mod de preparare:

Punem drojdia într-un bol, adăugăm zahărul și 5 lingurițe cu vârf de făină. Turnăm apa caldă și amestecăm bine.

Cocoloașele care rămân vor dispărea în timpul frământării. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm deoparte timp de 15 minute.

Clătim varza murată cu apă rece o stoarcem foarte bine, după care o prăjim un pic.

Luăm folia de pe bolul cu drojdie, amestecăm, adăugăm sarea și amestecăm iar.

Treptat, încorporăm făina cernută și frământăm până obținem un aluat moale.

Notă: la început, începem să amestecăm cu lingura, iar după aceea începem să frământăm cu mâna.

Transferăm aluatul moale pe suprafața de lucru presărată cu făină rămasă și frământăm până obținem un aluat nelipicios.

Notă: cantitatea de făină depinde de calitatea acestuia.

Ca lipiile să fie pufoase, aluatul trebuie să rămână moale.

Ungem aluatul astfel obținut cu un pic de ulei. Îl transferăm într-un bol pe care-l acoperim apoi cu folie alimentară și punem deoparte, la loc cald, pentru 20 de minute.

Înfăinăm un pic suprafața de lucru, scoatem aluatul pe ea și îl împărțim în 4 bucăți egale din care modelăm 4 bile.

Presărăm bilele de aluat cu un pic de făină și acoperim 3 dintre ele cu folie alimentară ca să nu se usuce.

Luăm bila de aluat și o întindem, înfăinată un pic, într-o foaie subțire.

Ungem foaia cu ulei, adăugăm un sfert din cantitatea totală de varză și rulăm o ruladă.

Procedăm la fel și cu aluatul rămas și umplutura rămasă.

Lipim marginile și modelăm un melc. Tapetăm o tavă de copt cu hârtie de copt și transferăm lipiile pe ea. Le acoperim cu un prosop de bucătărie și le lăsăm deoparte timp de 10 minute. Între timp, încălzim cuptorul la 220 grade Celsius.

Aplatizăm melcii cu mâinile pentru a da forma de lipii. Cu o furculiță, înțepăm suprafața lor.

Le ungem cu un pic de ulei, după care le dăm la cuptor pentru 20-25 de minute sau până se rumenesc frumos.

Savurați cu poftă! Poftă bună!