Ingrediente necesare pentru blat:

  • 400 g făină
  • 250 g unt
  • 150 g ciocolată cu lapte
  • 350 g ciocolată neagră
  • 4 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 300 g zahăr
  • 350 ml lapte

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 200 g zahăr
  • 200 g apă
  • 1 praf de sare
  • 200 g ciocolată amăruie cu minim 50% cacao
  • 4-5 picături oțet
  • 400 g unt moale cu minim 82% grăsime

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 200 g ciocolată neagră
  • 75 ml lapte condensat
  • 50 g unt

Mod de preparare:

Pentru blat,punem la topit ciocolata neagră și cea cu lapte în lapte fierbinte. Amestecăm și lăsăm să se răcească. Setăm cuptorul la 170 de grade Celsius. Topim untul. Mixăm ouăle împreună cu zahărul tos și cel vanilat, după care încorporăm și untul topit și răcit.

Într-un alt castron, mai mare, amestecăm cele două compoziții ( ciocolata topită și ouă ), după care încorporăm și făina amestecată cu sarea și cu praful de copt. Ungem bine o formă de tort de 24 cm c unt și transferăm compoziția în ea. Dăm forma la cuptorul preîncălzit și coacem blatul timp de 45-50 minute, până o scobitoare introdusă în el iese cu urme de ciocolată pe ea.

După ce blatul s-a răcit complet, îl tăiem în 3 bucăți egale, pe orizontală.

Pentru cremă, punem apa și zahărul într-o cratiță cu diametrul de 20 cm. Adăugăm 4-5 picături de oțet și punem pe foc mediu. Din momentul în care siropul începe să fiarbă, îl mai lăsăm pe foc timp de 5 minute, amestecând ocazional.

Notă: Oțetul are rolul de a nu permite zaharisirea și crema, la final, nu va avea gust de oțet.

După cele 5 minute, adăugăm în sirop bucățelele de ciocolată și amestecăm, pe foc, până la omogenizare completă. Aducem siropul din nou la fierbere, după care mai fierbem pentru încă 5 minute. Vom obține o compoziție fluidă și cremoasă pe care o lăsăm să se răcească timp de 30 de minute.

După cele 30 de minute, spumăm untul timp de 2-3 minute, adăugând și un praf de sare. Treptat, mixând continuu, încorporăm și câte o lingură de sirop răcorit. După ce încorporăm tot siropul, vom obține o compoziție cremoasă. Umplem foile cu această cremă.

Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată pe baie de aburi, împreună cu untul și laptele. Amestecăm până la omogenizare, după care turnăm glazura astfel obținută peste blatul superior. Decorăm după gust și imaginație.

Să-l savurați cu poftă! Poftă bună!