Ingrediente necesare pentru blat:
- 50 g făină
- 50 g pudră de cacao
- 100 g zahăr
- 6 ouă
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 250 ml lapte
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri făină sau amidon
- 4 linguri frișcă
- 4 linguri zahăr
- 250 g brânză mascarpone
Ingrediente necesare pentru sirop:
- Esență de rom
- Cafea
Ingrediente necesare pentru decor:
- Pudră de cacao
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm ouăle împreună cu zahărul până compoziția își mărește considerabil volumul, după care încorporăm făina amestecată cu pudra de cacao, folosind o spatulă.
Tapetăm o formă de 24 cm unt / ulei și făină și transferăm compoziția în ea.
Dăm forma la cuptorul preîncălzit la 170 de grade și coacem blatul timp de 20-30 de minute. Ulterior, răsturnăm blatul copt pe un grătar și-l lăsăm să se răcească.
Pentru cremă, punem laptele pe foc mic.
Într-un alt vas, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul, amidonul ( sau făina ), după care încorporăm și laptele fierbinte, amestecând continuu cu un tel.
Punem compoziția pe foc și amestecăm până se îngroașă. Închidem focul, acoperim cu un capac și lăsăm să se răcească de tot.
În crema rece, adăugăm treptat 3 sau 4 linguri de frișcă bătută foarte bine, brânza mascarpone mixată timp de câteva minute și amestecăm cu o spatulă.
Tăiem blatul rece în două. Așezăm prima foaie de blat pe un platou și o însiropăm cu un amestec de cafea lungă rece și esență de rom. Întindem uniform crema peste blat, după care așezăm și a doua foaie de blat pe care o însiropăm. Îmbrăcăm tortul cu frișcă și o pudrăm deasupra cu pudră de cacao.
Înainte de a-l porționa și servi, dăm tortul la frigider pentru câteva ore.
Să-l savurați cu poftă! Poftă bună!