Ingrediente necesare pentru blat:

  • 70 g făină
  • 6 ouă
  • 5 linguri pudră de cacao
  • 150 g zahăr pudră
  • 1 plic praf de copt
  • 6 linguri vin roșu

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 300 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • 250 g unt
  • 6 gălbenușuri
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță esență de rom
  • 200 g zahăr pudră

Ingrediente necesare pentru bezea:

  • 6 albușuri
  • 300 g zahăr pudră

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 50 g zahăr
  • 50 ml apă sau vin roșu
  • 1 lingură esență de rom

Ingrediente necesare pentru decor:

  • Ciocolată rasă sau pudră de cacao

Mod de preparare:

Pentru blat, separăm ouăle și batem gălbenușurile spumă, împreună cu zahărul, după care adăugând și vinul, continuăm să batem ușor.

Separat, amestecăm făina cu praful de copt și cu pudra de cacao.

Într-un alt bol, batem spumă tare albușurile. Cu o spatulă, încorporăm albușurile în amestecul de gălbenușuri, după care încorporăm și amestecul de ingrediente uscate. Omogenizăm ușor, cu o lingură.

Tapetăm o tavă de 30*25 cm cu hârtie de copt și transferăm compoziția în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem până blatul trece testul cu scobitoarea.

După ce s-a copt, scoatem blatul din tavă și după ce s-a temperat un pic, îl răsturnăm pe un grătar și-l lăsăm să se răcească complet.

Pentru cremă, amestecăm într-o cratiță făina cu esența, gălbenușurile, zahărul vanilat, laptele, jumătate din cantitatea de zahăr și punem cratița pe foc.

Fierbem, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă, după care lăsăm compoziția să se răcească până la temperatura camerei.

Separat, mixăm untul aflat la temperatura camerei împreună cu zahărul, până obținem o spumă. Treptat, adăugăm și crema mixând după fiecare lingură adăugată.

Pentru bezea, mixăm albușurile spumă, după care adăugăm zahărul treptat, continuând să mixăm până obținem o bezea tare și lucioasă. Pentru sirop, amestecăm toate ingredientele într-o cratiță, pe foc mediu, până zahărul se topește complet.

Asamblare:

Însiropăm blatul după care întindem crema peste el, în strat uniform. Peste cremă, întindem cu mare grijă bezeaua, peste care punem pudra de cacao sau ciocolata rasă. Dăm prăjitura la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de a o porționa și servi.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!