Ingrediente necesare pentru foi:

  • 400 g făină
  • 100 g zahăr
  • 1 ou
  • 30 g unt
  • 2 linguri lapte
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 100 gr miere de albine
  • esenta de vanilie

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 170 g unt
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri griș
  • 1 borcan gem de caise
  • esenta de vanilie

Mod de preparare:

Pentru foi, punem pe foc mierea cu zaharul si untul. Se tin pe foc pana se dizolva zaharul si untul si dau in clocot. Se lasa putin la racit. Facem un cuib in faina si punem oul batut cu un praf de sare si esenta de vanilie apoi adaugam mierea in care am topit zaharul si untul. Daca e prea dens aluatul,adaugati 2 linguri de lapte sau dupa cum cere aluatul.

Împărțim compoziția astfel obținută în 4 părți egale pe care le întindem în 4 foi, pe suprafața de lucru înfăinată bine. Coacem foile, pe rând, pe dosul tăvii pe o hartie de copt cca 10 minute la 170 grade. Aveti grija sa nu se arda, culoarea trebuie sa fie un maro deschis.

Pentru cremă, mixăm untul împreună cu zahărul tos și cel vanilat, până obținem o spumă. Fierbem laptele într-o cratiță, împreună cu grișul după care lăsăm să se răcească.

Când s-a răcit, adăugăm spuma de unt și amestecăm până la omogenizare plus o esenta de vanilie.

 

Asamblare:

Ungem prima foaie cu jumătate din cantitatea de cremă, după care așezăm al doilea blat.

Ungem blatul cu un strat uniform de gem peste care așezăm al treilea blat.

Ungem al treilea blat cu crema rămasă și așezăm și ultimul blat.

 

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!