Iti plac foarte mult castravetii murati in saramura. E bine sa stii ca exista si varianta de vara. Fiind cald, ai avantajul ca acrirea lor se face in doar cateva zile. Noi iti aratam, pas cu pas, cum sa faci castraveti murati de vara.
Ai nevoie de un borcan de 3 litri si 1,5 kg de castraveti cornison, de gradina, 5-6 catei de usturoi, cimbru uscat, marar uscat, facultativ- un ardei iute sau boabe de piper. Pentru saramura iti trebuie 1,5 litri de apa, doua linguri de sare grunjoasa si o felie de paine.
Pasul 1. Se curata usturoiul si se taie cateii, daca sunt mari, in doua. Se spala castravetii si se curata florile de la capat, apoi se pun intr-o strecuratoare.
Borcanul se spala si se clateste. Se asaza in partea de jos a borcanului jumatate din marar si cimbru. Se pun apoi castravetii in picioare, bine indesati, scrie stiriactuale.net.
Cine doreste poate pune si un ardei iute sau cateva boabe de piper pentru un gust mai picant. Se lasa saramura la clocotit 2-3 minute, se stinge focul si apoi se lasa putin sa se raceasca, cam 10 minute. Apoi se toarna peste castravetii din borcan.
Se pun deasupra restul de crengute de cimbru si marar si se acopera borcanul cu o farfurioara. Se lasa peste noapte in casa. Dupa vreo 5 ore se pune deasupra o felie de paine, care se apasa pentru a se imbiba cu saramura.
Aceasta va grabi acrirea. Se lasa doar 24 de ore, apoi se inlatura. Se acopera iar borcanul cu farfurioara si se pune a doua zi, pe balcon sau in curte, la soare.
Pasul 2. Daca saramura este tulbure inseamna ca a inceput fermentarea. Si culoarea castravetilor se schimba, semanand cu cei murati. Se lasa pe balcon, sau in curte, fiindca noaptea e mai rece.
Pasul 3. Timpul de acrire poate dura intre 3-5 zile, in functie de vreme. E bine ca ziua sa stea la soare. Daca e mai innorat, adu-i in casa. Atunci murarea se mai prelungeste cu 2-3 zile, deci va dura cam 8 zile. Daca este foarte cald, dureaza doar 3-4 zile.
Pasul 4. Dupa ce s-au acrit, se scot din borcan, se pun in cutii de plastic sau intr-o carafa cu capac si cu cateii de usturoi. Mararul, cimbrul si ardeiul se arunca. Se pastreaza apoi la frigider si doua saptamani. Sunt deliciosi.
Discussion about this post