Daca incerci aceasta reteta, sunt sigura ca vei fi incatata de rezultatul obtinut. Ba mai mult, vei dori sa o faci din nou si din nou, pentru ca lipiile de casa, pregatite dupa reteta de mai jos sunt absolut minunate…
Ingrediente:
- 200 ml apa, 200 ml iaurt
- 7 gr drojdie uscata
- 1 lingura zahar, 1 lingura sare
- 2 linguri ulei, 600 gr faina de grau
Mod de preparare:
Pune cateva linguri de apa calduta peste drojdia uscata. Adauga zaharul si o lingura de faina de grau. Amesteca bine.
Intr-un bol adanc, pune jumatate din cantitatea de faina, adauga drojdia, restul de apa si iaurtul. Amesteca totul foarte bine astfel incat sa nu se fomeze cocoloase. Adauga si restul de faina. Framanta aluatul pana cand aceste devine moale si usor lipicios.
Stropeste aluatul cu ulei si modeleaza-l intr-o bila. Acopera aluatul cu o carpa si lasa-l intr-un loc cald pentru o ora.
Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul se transfera pe blatul de lucru presarat cu faina si se imparte in 6 parti egale. Fiecare bucata de aluat se modeleaza intr-o bila, apoi se acopera cu o carpa si se mai lasa 10-15 minute la crescut.
Intinde apoi fiecare bila cu varful degetelor, pornind dinspre mijloc spre margini, intr-un cerc cu diametru de aproximativ 15 cm. Acopera din nou aluatul cu o carpa si lasa-l sa se odihneasca timp de cateva minute pentru a se intinde mai usor intr-un cerc mai mare.
Intinde cercul de aluat la dimensiunea tigaii tale. Poti face lipiile fie mai mari, fie mai mici, in functie de preferinte.
Pune tigaia uscata pe foc si las-o sa se incalzeasca bine. Focul trebuie sa fie puternic, daca este slab, lipiile nu se vor umfla.
Pune prima lipie in tigaie si las-o 30 de secunde sau pana cand incep sa apara bule pe suprafata aluatului. Intoarce-o invers si mai las-o 30 de secunde. Apoi intoarce-o din nou. Lasa lipia pe foc pana incepe sa se rumeneasca la suprafata. Procedeaza in acelasi mod si cu aluatul ramas.
Pune lipiile pe o farfurie si serveste-le cat sunt calde.
Pofta buna si spor la gatit!
Discussion about this post