Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Budincă cu orez la cuptor, în vas yena – Desertul copilăriei, delicios și aromat…
Ingrediente necesare pentru 4-6 porții:
- 250 g orez
- 200 ml apă
- 800 ml lapte
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 lingură zahăr vanilat
- 150 g zahăr
- Jumătate linguriță sare
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
- 50 g unt moale
- 1 plic budincă de vanilie sau 40 g amidon alimentar
- 5 ouă
Mod de preparare:
Punem orezul într-un vas. Adăugăm apa, acoperim cu capac și fierbem la foc mediu. Când orezul absoarbe apa, adăugăm laptele, frișca și zahărul vanilat. Adăugăm și jumătate din cantitatea de zahăr tos, sarea, coaja de lămâie și amestecăm. Acoperim cu capac și gătim la foc mediu timp de 30-40 minute. Amestecăm din când în când.
Luăm vasul de pe foc și lăsăm orezul să se răcească un pic. Între timp, setăm cuptorul la 200 de grade. Transferăm orezul într-un bol mare. Adăugăm untul și zahărul rămas și amestecăm bine. încorporăm și praful de budincă și treptat încorporăm și gălbenușurile. Omogenizăm după care încorporăm în două tranșe și albușurile bătute spumă tare.
Ungem cu unt o tavă de 20*30 cm (inclusiv marginile tăvii), transferăm compoziția în ea și o dăm la cuptor pentru 45-50 minute. După coacere, putem pudra budinca cu zahăr pudră.
Servim cu gem de caise sau sirop de zmeură.
Savurați cu poftă! Poftă bună!