Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă consumul unei căni de ceai de cimbru seara, înainte de culcare pentru a preveni afecțiunile respiratorii specifice sezonului rece. Eficiența cimbrului în ceea ce privește prevenirea răcelii și a gripei se datorează conținutului bogat de vitamina A, C, cupru și uleiuri esențiale care întăresc imunitatea, au efecte antioxidante și previn infecțiile.
Astfel, cimbrul vine în ajutor în caz de tuse, bronșită, inflamații ale tractului respirator și dureri în gât, grație efectelor expectorante și antispasmodice ale acestor uleiuri esențiale.
Cel mai abundent ulei volatil găsit în cimbru este timolul. Acest ulei a demonstrat proprietăți puternice antibacteriene și antiseptice.
Toate plantele din familia mentei, printre care și cimbrul, conțin terpenozi, care sunt compuși care luptă împotriva cancerului.
Ceaiul de cimbru se prepară dintr-o linguriță de cimbru mărunțit și o cană de apă clocotită.
Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară.
Pentru tuse, se pot consuma între 3-4 căni pe zi și se poate îndulci ceaiul cu un pic de miere de albine. De asemenea, acest ceai se poate asocia cu mentă și fructe de soc, în părți egale, pentru efecte antigripale mult mai mari.
În cazul în care răceala s-a instalat deja, se poate pregăti un ceai aromat cu scorțișoară și cuișoare: 2 lingurițe la 1 cană cu apă clocotită. Cuișoarele și scorțișoara au proprietăți antiinfecțioase. Tot în acest ceai se poate dizolva și un comprimat de vitamina C sau de minerale ( cupru ).
Conform botanistei Maria Treben, ceaiul de cimbru poate fi consumat dimineața, în loc de cafea, datorită efectelor sale energizante. Cimbrul este o plantă cu un semnificativ conținut nutrițional: cantități mari de vitamina A, C, mangan, magneziu, fibre, calciu și fier. De asemenea, conține și doze moderate de zinc și de vitaminele B2, B6, B9.
Important! A se evita consumul de cimbru pe perioada sarcinii ( poate cauza stimularea uterului ).
Discussion about this post