Rețetă pas cu pas, cu imagini – Gogoși pufoase și aromate, cu mere și scorțișoară – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 400 g făină
- 7 g drojdie instant
- 30 g zahăr granulat
- 8 g zahăr vanilat
- 16 g praf de copt
- 4 g sare
- 275 ml lapte
- 15 ml ulei de floarea soarelui
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 1 măr
- 3 g scorțișoară
- 50 g stafide
Mod de preparare:
Înmuiați stafidele în apă caldă ca să se înmoaie (5 minute), lăsați apa să se scurgă. Curățați mărul și îndepărtați cotorul, tăiați mărul în bucăți mici. Puneți bucățile de măr, stafidele și scorțișoara într-un bol adânc. Amestecați bine.
Puneți făina într-un bol adânc. Adăugați drojdia, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și sarea. Adăugați laptele călduț. Amestecați/frământați toate ingredientele timp de 5 minute.
Acoperiți și lăsați aluatul să se odihnească timp de 5 minute. După 5 minute, frământați bine aluatul pentru câteva minute. Apoi adăugați amestecul de măr. Amestecați bine cu o spatulă.
Aluatul este lipicios, așa că adăugați 15 ml de ulei de floarea soarelui la final. Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească într-un loc călduros timp de aproximativ 45 până la 60 de minute sau până când și-a dublat dimensiunea.
Puneți aluatul pe o suprafață de lucru unsă. Împărțiți aluatul în 12 bucăți (70 g fiecare).
Formați în bile și plasați pe o foaie de copt unsă. Lăsați-le să crească timp de jumătate de oră într-un loc călduros.
Luați aluatul și faceți o gaură în centru. Gaura poate fi destul de mare. Formați într-un inel, făcând acest lucru prin rostogolirea constantă a aluatului cu mâinile astfel încât forma să se potrivească corespunzător.
Încălziți un strat de 2 cm de ulei de floarea soarelui în tigaie la 175°C (foc mediu). Prăjiți gogoșile cu măr pe ambele părți până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute. Verificați temperatura uleiului mai întâi aruncând o bucată mică de aluat. Dacă se rumenește într-un minut, uleiul de floarea soarelui este la temperatura corectă.
Presărați zahăr pudră pe deasupra.
Savurați cu poftă! Poftă bună!