Ingrediente Blat Cheesecake:
- 154g Oreo
- 100g biscuiți simpli
- 75g ciocolată neagră 50%, tocată mărunt sau rasă
- 85g unt topit
Ingrediente Caramel cu Alune:
- 50ml apă
- 125g zahăr
- 150ml smântână lichidă caldă
- 50g unt
- 125g alune
Ingrediente Umplutură Cheesecake:
- 250g mascarpone la temp. camerei
- 200g cremă de brânză la temp. camerei
- 30g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilinat (1 plic normal și 1 plic cu bourbon)
- 5-7 picături esență migdale
- 16g întăritor frișcă
- 400ml smântână lichidă rece, abia scoasă din frigider (se întărește mai rapid la mixare)
Ingrediente Glazură:
- 75ml smântână lichidă
- 100g ciocolată cu lapte
Preparare Blat Cheesecake:
Într-un bol mare, sfărâmă/macină biscuiții Oreo și biscuiții simpli. Adaugă untul topit și ciocolata tocată mărunt. Amestecă fie cu o lingură, fie cu mâinile. Împrăștie și nivelează cu o lingură compoziția pe toată suprafața tăvii + 2cm în sus, pe pereții tăvii. Lasă la frigider până pregătești restul.
Preparare Caramel cu Alune:
Într-o tigaie, la foc mediu, adu apa și zahărul la punctul de fierbere. Gătește până se topește zahărul și capătă o nuanță aurie spre maro (până începe să se caramelizeze). Adaugă smântâna lichidă la temp. camerei sau mai bine caldă, și amestecă cu un tel.
Când începe să-și schimbe culoarea, adaugă untul și amestecă până se topește și se incorporează în compoziție. Închide focul, adaugă alunele în compoziția de caramel și amestecă. Lasă la răcit la temp. camerei.
Preparare Umplutură Cheesecake:
Într-un bol mare, peste mascarpone adaugă crema de brânză, zahărul, zahărul vanilinat, esența de migdale, întăritorul pentru frișcă și mixează până când obții o compoziție cremoasă.
Adaugă smântâna lichidă și omogenizează cu mixerul până se întărește. Lasă la frigider până o folosești.
Preparare Glazură:
Într-o tigaie, la foc mic, adaugă ciocolata și smântâna lichidă. Amestecă până se topește ciocolata, ia de pe foc și lasă la răcit la temp. camerei.
Asamblare:
Întinde și nivelează 1/3 din umplutura de brânză peste blatul de Oreo pe toată suprafața tăvii.
Întinde și nivelează jumătate din compoziția de caramel peste umplutura de brânză, pe toată suprafața tăvii.
Întinde și nivelează 2/3 din umplutura de brânză peste caramel, pe toată suprafața tăvii.
Întinde și nivelează restul de caramel peste umplutura de brânză. Întinde și nivelează 3/3 (restul) din umplutura de brânză, peste caramel, pe toată suprafața. Lasă la frigider peste noapte.
Finisare:
Toarnă și nivelează glazura peste cheesecake, inclusiv pe margini. Lasă la frigider 30 de minute – 1 oră până se mai întărește glazura. Taie cheesecake-ul în felii și decorează cu biscuiți sfărâmați, ciocolată albă rasă, alune tocate și bucăți de Oreo, sau orice dorești.
Savurați cu poftă! Poftă bună!