Rețetă explicată pas cu pas – Tort moldovenesc din clătite „Cușma lui Guguță” – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru clătite:
- 5 ouă
- 350 g făină cernută
- 300 ml lapte
- 250 ml apă minerală
- 4 linguri ulei
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță esență vanilie
- un praf sare
Mod de preparare:
Într-un bol, adaugă ouăle, sarea, zahărul. Amestecă bine cu un tel. Adaugă treptat câte 2-3 linguri făină în timp ce amesteci. Adaugă și câte puțin lapte rece și apă minerală. Alternează adăugarea făinii cu laptele și apa în timp ce amesteci.
La sfârșit, adaugă vanilia și câte o lingură de ulei, amestecând după fiecare. Consistența ar trebui să fie asemănătoare cu smântâna lichidă. Lasă la odihnit 10-15 min.
La foc mediu, în tigaia unsă cu puțin ulei (doar la început), faci clătitele.
Ingrediente Bază Clătite:
- 10 clătite
- Umplutură: vișine fără sâmburi (confiate, din compot, proaspete, congelate sau dulceață de vișine)
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 150 g smântână grasă fermentată (smântână normală)
- 5 linguri zahăr pudră (după gust)
- 1 plic întăritor frișcă (opțional)
Ingrediente necesare pentru decor:
- 3 pătrățele ciocolată
- Câteva vișine
Mod de preparare:
Cremă: Într-un bol adaugă smântâna pentru frișcă, zahărul și întăritorul. Mixează până devine consistentă. Adaugă smântâna fermentată și mixează la viteză medie (ar trebui să fie gata după un minut).
Asamblare pe Platou:
Pe fiecare clătită adaugă un rând de vișine și rulează strâns. Formează o piramidă din 10 clătite.
Primul strat va avea 4 clătite. Întinde deasupra un strat de cremă, astfel încât să ajungă și între straturi și pentru a acoperi piramida (întinde crema astfel încât să ajungă și între clătite).
Continuă cu: 4 clătite + cremă + 3 clătite + cremă + 2 clătite + cremă + 1 clătită + acoperire cu cremă. Ornează cu ciocolată rasă și vișine. Lasă la frigider cel puțin 3 ore sau mai bine peste noapte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!