Rețetă explicată pas cu pas – Gomboți cu prune – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru compoziția de pesmet auriu:
- 50 g unt
- 150 g pesmet
- 40 g zahăr
- puțină scorțișoară
Ingrediente necesare pentru 12 găluște:
- 2-3 cartofi mari fierți în coajă/sau aprox. 700 g
- 2 ouă
- 225 g făină
- 60 g griș
- 12 prune
- sare
- apă și sare pt. fiert
Mod de preparare:
Fierbe cartofii în coajă cu puțină sare, după care lasă-i la răcit și decojește-i.
Într-o tigaie, la foc mic, adaugă untul și lasă să se topească. Adaugă pesmetul și rumenește-l puțin. Oprește focul, adaugă zahărul și scorțișoara, amestecă și lasă deoparte.
Taie prunele doar pe o parte, pentru a scoate sâmburii și pentru a păstra prunele întregi.
Strivește cartofii fierți, adaugă ouăle, sarea și amestecă cu o spatulă. Adaugă făina, grișul și amestecă din nou.
Pune apă la fiert cu puțină sare. Umezește-ți mâinile în apă și ia o lingură de aluat, întinde aluatul în palmă și pune o prună în mijloc. Acoperă și sigilează pruna cu aluat. Procedează la fel cu fiecare gomboț.
Când începe să clocotească apa, pune câte 3-4 găluște la fiert (tot cu mâinile umezite). Dacă se prind de fundul oalei, desprinde-le ușor.
Gomboți cu prune tari: când se ridică la suprafață, scoate-le imediat.
Gomboți cu prune moi: lasă la fiert încă 5 minute, după ce se ridică la suprafață.
Trece găluștele prin pesmetul auriu.
Poftă bună!