Ingrediente necesare:
- 150-200 g miez de nucă
- 1 kg prune dulci și foarte coapte (cântărite fără sâmburi)
- 150-200 g zahăr (sau după gust)
- Zeama de la o jumătate de lămâie
- Un sfert de păstaie de vanilie
Mod de preparare:
- Spălăm prunele, le curățăm de codițe și de frunze. Le desfacem și scoatem sâmburele.
- Adăugăm zahărul, amestecăm bine și lăsăm prunele deoparte până a doua zi, sau măcar pentru 2 ore.
- A doua zi, punem prunele pe foc, cu tot cu zeama lăsată și când gemul dă în clocot, adunăm spuma formată. Adăugăm zeama de lămâie, bucățile de nucă și vanilia.
- Amestecăm și fierbem, adunând spuma formată pe parcurs. De asemenea, ștergem marginile cratiței cu un burete umed.
- Amestecăm continuu, cu o lingură de lemn. Fierbem timp de 30 de minute, maxim 40 de minute, din momentul în care gemul dă în clocot.
- Transferăm gemul fierbinte în borcane spălate și sterilizate. Apăsăm ușor cu coada unei linguri de lemn ca să eliminăm aerul, după care închidem borcanele etanș, cu capace sterilizate.
- Punem borcanele cu capacele în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet, până a doua zi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!