Ingrediente necesare pentru 2 borcane a câte 350 g:
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 kg boabe de struguri (coaja subțire, fără sâmburi)
- 100 ml apă
- 750 g zahăr
Mod de preparare:
- Spălăm strugurii, îi lăsăm la scurs după care desfacem bob cu bob de pe vrejuri.
- Punem pe foc apa, zahărul tos și cel vanilat. După ce siropul dă în clocot, îl fierbem timp de 5 minut pe foc mare. Facem proba cu picătura de sirop pe o farfurie: dacă își păstrează forma, înseamnă că siropul este bine legat și este gata.
- Adăugăm în sirop boabele de strugure și când dulceața dă în clocot, o fierbem 5 minute.
- Stingem focul și tragem cratița deoparte, o acoperim cu prosoape curate și umede și lăsăm dulceața să se răcească complet.
- După ce dulceața se răcește, scoatem boabele cu o paletă și punem siropul înapoi la fiert, până scade și se îngroașă din nou.
- Când siropul are o consistență asemănătoare cu cea de miere, punem boabele înapoi. Din momentul în care dulceața dă din nou în clocot, o fierbem încă 5 minute.
- Acoperim și lăsăm să se răcească. Repetăm procedura de răcire și fierbere încă o dată: boabele vor deveni ușor translucide, se vor confia.
- După ultima fierbere, acoperim cratița și lăsăm dulceața să se răcească, după care o transferăm în borcane curate, sterilizate.
- Închidem borcanele etanș, cu capace sterilizate, și le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!