Ingrediente necesare:
- 5 kg caise (cântărite deja fără sâmburi)
- Zahăr după gust (între 3,5-5 kg)
- Zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
- Spălăm caisele, le curățăm de sâmburi și le punem într-o cratiță mare. Punem cratița pe foc mic și amestecăm caisele din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
- Fierbem caisele timp de 30 de minute după mixăm cu blenderul vertical, pentru a obține un gem fin.
- Adăugăm zeama de lămâi și zahărul și amestecăm bine. Continuăm să fierbem gemul și îndepărtăm spuma care se formează la suprafață. De asemenea, ștergem și marginile cratiței cu un burete umed pentru a evita caramelizarea zahărului.
- Când gemul scade la consistența dorită și are o consistență de pastă fluidă, îl transferăm în borcane spălate și sterilizate, așezate pe o tavă de metal.
- Între timp, aprindem și cuptorul la 110 de grade C. Pe măsură ce umplem borcanele, le și închidem etanș cu capace și le întoarcem cu capacele în jos.
- La final, întoarcem borcanele în poziția inițială și le dăm la cuptor, cu tot cu tava pe care sunt așezate.
- Stingem imediat cuptorul și lăsăm borcanele să se răcească lent și complet, în cuptorul cald.
Savurați cu poftă! Poftă bună!