Rețetă explicată pas cu pas – Cozonac pufos și delicios – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluat (pentru 3 cozonaci):
- 1,5 kg făină
- 450 g zahăr
- 500 ml lapte
- 200 g smântână 20% grăsime
- 10 gălbenușuri
- 200 g unt 82%
- 100 ml ulei
- 75 g drojdie proaspătă
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 1 lingură esență de rom
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 linguriță sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 500 g miez de nucă măcinat
- 6 albușuri
- 200 g zahăr
- 300 g rahat
- 100 g stafide (înmuiate într-o lingură de esență de rom)
- 1 lingură pudră de cacao
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 vârf de cuțit de sare
Ingrediente necesare pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 2 linguri lapte
Notă: lăsăm toate ingredientele de seară în bucătărie, la loc călduț (mai puțin laptele). Este important ca drojdia să nu intre în contact direct cu sarea iar aluatul trebui frământat minim 30 de minute. Cozonacul nu se taie niciodată fierbinte.
Mod de preparare:
Pentru aluat, batem gălbenușurile împreună cu sarea după care le lăsăm deoparte.
Punem drojdia într-un alt bol și turnăm și 100 ml de lapte cald, punem și 1 linguriță de zahăr și una de făină; amestecăm bine și lăsăm la loc cald 10-15 minute.
Între timp, încălzim laptele rămas și adăugăm zahărul. Amestecăm până zahărul se dizolvă după care adăugăm esențele și coaja de lămâie. Când se răcorește, îl amestecăm cu smântâna, gălbenușurile și drojdia dospită. Încălzil untul și uleiul într-o cratiță (doar cât să se topească untul).
Cernem făina (de 2-3 ori) într-un bol mare și facem o adâncitură la mijoc, unde adăugăm treptat compoziția lichidă și jumătate din cantitatea de ulei și unt. Amestecăm până la omogenizare după care transferăm aluatul pe suprafața de lucru. Dacă aluatul este prea tare, putem adăuga încă un pic de lapte călduț, iar dacă este prea moale, un pic de făină.
Frământăm aluatul aprox. 45 de minute, adăugând treptat grăsimea rămasă. Punem aluatul înapoi în vas, acoperim și lăsăm la dospit, la loc cald, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, mixăm albușurile spumă împreună cu un praf de sare. Mixând continuu încorporăm zahărul în mai multe tranșe. Când obținem o bezea tare încorporăm și nuca, folosind o spatulă. La final încorporăm și pudra de cacao, stafidele și coaja de lămâie.
Ne întoarcem la aluat: îl împărțim în 6 bucăți pe care le frământăm un pic ca să iasă aerul din ele. Întindem în formă dreptunghiulară (pe suprafața de lucru unsă cu un pic de ulei) și întindem din umplutură pe toată suprafața. Punem și bucățele de rahat și rulăm cât mai strâns.
Împletim prin răsucire câte 2 astfel de rulouri și le așezăm în tăvi tapetate cu hârtie de copt.
Acoperim tăvile cu prosop, având grijă să nu atingă aluatul și lăsăm cozonacii la crescut aprox. 45 de minute.
Ungem cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte și dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 170-180 grade C pentru aprox. 50 de minute.
Atenție! În primele 20 de minute nu deschidem ușa cuptorului!
După coacere, scoatem cozonacii din tăvi și îi lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!