Rețetă explicată pas cu pas – Cozonac pufos cu aluat opărit – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 2 kg făină
- 1 L lapte
- 600 g zahăr
- 10 gălbenușuri
- 250 g unt 82%
- 150 ml ulei
- 100 g drojdie proaspătă
- Coaja rasă de la 3 lămâi
- Câte 1 lingură de esență de rom și vanilie
- 1 linguriță de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 10 albușuri
- 250 g zahăr
- 800 g miez de nucă măcinat
- 2 linguri pudră de cacao
- 1 vârf de cuțit sare
- 1 lingură esență de rom
- 200 g stafide
- 500 g rahat
Alte ingrediente necesare:
- 2 gălbenușuri și 1 lingură de lapte
- Semințe de susan (opțional)
Notă: lăsăm toate ingredientele de seară în bucătărie, la loc călduț (mai puțin laptele). Este important ca drojdia să nu intre în contact direct cu sarea iar aluatul trebui frământat minim 30 de minute. Cozonacul nu se taie niciodată fierbinte.
Mod de preparare:
Pentru aluat, începem prin a separa gălbenușurile de albușuri. Punem sarea peste gălbenușuri, amestecăm și le lăsăm deoparte. Din cele 2 kg de făină punem 2 linguri într-un bol de metal.
Fierbem în clocot 250 ml de lapte din totalul de 1 L și îl adăugăm treptat peste făina din bol, amestecând energic cu telul ca să nu rămână cocoloașe. Când amestecul devine călduț, adăugăm drojdia frecată cu 1 linguriță de zahăr. Amestecăm și lăsăm compoziția deoparte, la loc cald, pentru 15-20 minute.
Între timp, încălzim laptele rămas, adăugăm zahărul și amestecăm până se dizolvă complet după care adăugăm și coaja rasă de lămâie. Când amestecul se răcorește, încorporăm gălbenușurile, esențele și uleiul.
Cernem făina (de 2-3 ori) într-un bol încăpător și facem o adâncitură la mijloc, unde adăugăm amestecul de drojdie și începem să amestecăm cu mâna, încorporând treptat compoziția caldă de lapte, zahăr și gălbenușuri.
Dacă aluatul este prea tare, mai adăugăm un pic de lapte cald, iar dacă este prea moale, un pic de făină.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru unde îl frământăm minim 30 de minute, adăugând câte puțin unt moale. Lovim aluatul de suprafața de lucru din când în când în timpul frământării.
Îl punem înapoi în bol, acoperim cu folie alimentară și lăsăm la dospit, la loc cald, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, mixăm spumă albușurile împreună cu un praf de sare. Mixând continuu, încorporăm treptat zahărul. Când obținem o bezea tare și lucioasă, încorporăm și miezul de nucă, amestecând cu grijă cu spatula. La final încorporăm și pudra de cacao și stafidele înmuiate din timp în esență de rom.
Ne întoarcem la aluat: îl împărțim în 8 bucăți egale pe care le frământăm și le modelăm în bile. Întindem în formă dreptunghiulară (pe suprafața de lucru unsă cu ulei), întindem din umplutură, punem bucățele de rahat și rulăm cât mai strâns.
Împletim câte 2 rulouri și punem cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Lăsăm la crescut aprox. 45 de minute după care ungem cozonacii cu amestecul de gălbenuș și lapte.
Dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 170-180 grade C, pentru aprox. 60 de minute.
Atenție! În primele 20 de minute nu deschidem ușa cuptorului!
După coacere, scoatem cozonacii din tăvi și îi lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!