Rețetă explicată pas cu pas – Cozonac pufos și aromat, din aluat pe bază de iaurt – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1,5 kg făină
- 4 gălbenușuri
- 2 ouă întregi
- 450 g zahăr
- 400 ml lapte
- 250 g iaurt
- 300 ml ulei
- 21 g drojdie granule (sau 75 g drojdie proaspătă)
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 lingură esență de rom
- 1 linguriță sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 600 g miez de nucă măcinat
- 5 albușuri (inclusiv albușul de la oul cu care vom unge cozonacii)
- 150 g zahăr
- 1 lingură pudră de cacao
- 1 linguriță esență de rom
- 1 praf de sare
- 300 g rahat
Alte ingrediente necesare:
- 1 gălbenuș
- 2 linguri lapte
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem cele 2 întregi și gălbenușurile într-un bol. Adăugăm sare și le batem cu furculița, după care le lăsăm deoparte.
Cernem făina (de 2-3 ori) într-un bol încăpător, adăugăm drojdia granule și amestecăm.
Amestecăm laptele încălzit cu zahărul, până zahărul se dizolvă complet. Când se mai răcorește încorporăm și iaurtul, coaja de lămâie și esențele, ouăle bătute și jumătate din cantitatea de ulei.
Facem o adâncitură în mijlocul făinii unde adăugăm compoziția lichidă. Amestecăm până aluatul se omogenizează după care îl transferăm pe suprafața de lucru și îl frământăm măcar 30 de minute. După nevoie, mai putem adăuga fie un pic de lapte cald, fie un pic de făină.
Punem aluatul înapoi în bol. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit. După 30 de minute frământăm aluatul 1-2 minute, după care îl lăsăm să crească din nou, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, mixăm spumă albușurile cu sarea. Mixând continuu încorporăm zahărul în mai multe tranșe. Când zahărul se dizolvă complet și obținem o bezea tare și lucioasă, încorporăm nuca și pudra de cacao, folosind o spatulă. La final încorporăm și esența.
Ne întoarcem la aluat: îl împărțim în 8 bile egale. Întindem în forma dreptunghiulară, punem umplutură și bucățele de rahat, după care rulăm. Procedăm la fel cu toate bilele de aluat, după care împletim prin răsucire câte 2 rulouri.
Transferăm cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt, acoperim cu un prosop și lăsăm la dospit 30-40 minute. Ulterior, ungem cozonacii cu amestecul de gălbenuș și lapte și presărăm deasupra semințe de mac.
Dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 170-180 grade C pentru aprox. 50 de minute.
Atenție! În primele 20 de minute nu deschidem ușa cuptorului!
După coacere, scoatem cozonacii din tăvi și îi lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
Savurați cu poftă! Poftă bună!