Rețetă fără conservanți, fără minuni – Nectar de caise – Nectar de caise natural, făcut în casă
Ingrediente necesare pentru 1 L de nectar:
- 1 kg caise (curățate)
- 40 ml zeamă de lămâie
- 400 g zahăr
- 500 ml apă
Mod de preparare:
- Spălăm bine caisele, le lăsăm la scurs. Le curățăm de codițe și de sâmburi și îndepărtăm și părțile stricate, lovite. Tăiem caisele în sferturi.
- Punem la fiert apa împreună cu zahărul. Din momentul în care zahărul se dizolvă complet., fierbem siropul timp de 3-4 minute.
- Între timp, mixăm frunctele cu blenderul vertical pentru a obține o pastă fină.
- Adăugăm pasta de caise în siropul fierbinte. Adăugăm și zeama de lămâie și amestecăm. Din momentul în care nectarul dă în clocot, îl fierbem timp de 10 minute, la foc cât mai mic.
- În timp ce fierbe, îndepărtăm spuma care se formează la suprafață. Dacă nectarul mai are bucățele de fructe, îl putem mixa din nou, direct în oală, cu blenderul vertical.
- Transferăm nectarul fierbinte în sticle așezate pe o tavă metalică. Închidem etanș sticlele cu capace sterilizate.
- Așezăm un prosop de bucătărie într-o cratiță și punem deasupra sticlele. Umplem cratița cu apă și punem pe foc. Din momentul în care apa dă în clocot, sterilizăm sticlele timp de 40 de minute.
- Acoperim cratița cu prosoape și lăsăm sticlele să se răcească lent și complet, în apa în care au fiert (până a doua zi).
- A doua zi, scoatem sticlele din apă, le ștergem și le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!