Ingrediente necesare:
- 1 kg zahăr
- 1 kg miez de pepene
- 250 ml apă
- Zeama de la 3 lămâi
Mod de preparare:
- Curățăm pepenele de coajă și de semințe după care tăiem miezul cubulețe.
- Punem pepenele într-un castron, turnăm zeama de lămâie deasupra și lăsăm deoparte pentru 30 de minute. În tot acest timp, amestecăm ocazional.
- Punem la fiert 900 de grame de zahăr, împreună cu apa. Folosin o cratiță cu fundul gros.
- Fierbem siropul timp de câteva minute după care verificăm grosimea cu proba de fir: luăm o picătură de sirop între două degete, trebuie să formeze un fir de 1 cm.
- Dacă siropul este gata, adăugăm bucățile de pepene cu tot cu sucul format. Amestecăm și din momentul în care dă în clocot, fierbem timp de 5 minute.
- În timp ce dulceața fierbe, îndepărtăm spuma care se formează și ștergem și marginile cratiței cu un burete umed.
- Stingem focul, acoperim dulceața cu tifon ud și lăsăm dulceața să se răcească. Pepenele va absorbi din sirop, se va confia încet și se va întări.
- După ce se răcește dulceața, strecurăm fructele și punem lichidul înapoi la fiert. Mai adăugăm 100 g de zahăr și fierbem 5 minute, îndepărtând spuma.
- Punem pepenele înapoi în cratiță, amestecăm ușor și mai fierbem timp de 10 minute sau până dulceața este bine legată.
- Transferăm dulceața clocotită în borcane curate așezate pe o tavă de metal. Le închidem cu capace curate, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet.
Notă: înainte de a închide focul sub dulceață, verificăm dacă s-a legat suficient: pe o farfurie mică ținută la congelator punem 1 linguriță de dulceață; se va răci rapid și vom putea vedea dacă consistența este cea dorită.
Savurați cu poftă! Poftă bună!