Gem de căpșuni gustos și savuros – Rețetă simplă, fără conservanți – Pentru o porție, aveți nevoie de 2 kg căpșuni, 1 kg zahăr și o lămâie mare
Ingrediente necesare:
- 2 kg căpșuni (cântărite deja curățate)
- Zeama de la jumătate de lămâie mare
- 1 kg zahăr
Mod de preparare:
- Spălăm căpșunile în câteva ape reci, tăiem în bucăți și punem într-o cratiță. Stropim cu zeamă de lămâie și punem cratița pe foc mare.
- În primele minute de fierbere scuturăm cratița de câteva ori, până căpșunile încep să-și lase sucul.
- Fierbem la foc mare și adunăm spuma de pe suprafață. După 20-30 de minute de fierbere, când volumul scade aproape la jumătate, adăugăm zahărul.
- Aducem gemul de căpșuni din nou la fierbere și după ce dă în clocot reducem focul la mic spre mediu.
- Îndepărtăm din nou spuma care se formează și fierbem gemul 10-15 minute. Verificăm dacă este gata: punem 1 lingură de sirop pe o farfurie și dăm la congelator pentru 4-5 minute; dacă se va forma o pojghiță subțire pe suprafața gemului și rămân o urmă clară atunci când trecem cu degetul prin mijlocul lui, înseamnă că gemul este gata.
- Transferăm gemul în borcane spălate și sterilizate și le închidem etanș cu capace spălate și sterilizate. Când le umplem, așezăm borcanele pe o tavă metalică ca să nu crape de la gemul fierbinte.
- Întoarcem borcanele cu capacele în jos și le lăsăm așa timp de 5 minute după care le întoarcem în poziția normală.
- Le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet. Ulterior, verificăm capacele și depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!