Ingrediente necesare pentru 8 borcane a câte 300 ml:
- 250 g miez de nucă (bucăți nici prea mici, nici prea mari)
- 750 g zahăr
- 2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi)
Mod de preparare:
- Curățăm prunele de sâmburi, le tăiem și le punem într-o cratiță largă. Punem și zahărul deasupra și lăsăm cratița la temperatura camerei până prunele lasă zeamă.
- După ce zahărul se dizolvă aproape complet și frunctele lasă zeamă, punem cratița pe foc mic până se formează lichid suficient ca gemul să nu se prindă de oală.
- Mărim flacăra la mediu și fierbem gemul până scade și se îngroașă, amestecând să nu se prindă.
- Când gemul ajunge la 105 grade, adăugăm nucile, amestecăm. Dacă nu avem un termometru special, facem proba siropului pe o farfurie mică.
- Lăsăm gemul să mai dea în câteva clocote, timp în care nu ne oprim din amestecat. Oprim focul.
- Transferăm gemul în borcane curate și sterilizate, așezate pe o tavă de metal. Le închidem ermetic cu capace curate și sterilizate după care le ducem în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!