Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Prăjitură de casă la tavă, cu cremă fiartă și jeleu de cireșe – Prăjitură “Cremșnit cu cireșe” – Pentru această rețetă, aveți nevoie de…
Ingrediente necesare pentru crema fiartă:
- 8 ouă
- 300 g zahăr
- 200 g amidon
- 1,5 L lapte
- 250 g unt
- 200 plus 300 ml frișcă lichidă
Ingrediente necesare pentru jeleul de cireșe:
- 100 ml apă
- 100 g zahăr
- 50 g amidon
Alte ingrediente necesare:
- 2 bucăți aluat foietaj
Mod de preparare:
Începem cu crema pentru că trebuie să o lăsăm să se răcească: batem ouăle împreună cu zahărul după care încorporăm 200 ml de lapte.
Punem laptele rămas pe foc. Înainte să dea în clocot, turnăm în fir subțire laptele în compoziția cu ouă, amestecând continuu. Transferăm compoziția înapoi în cratiță și fierbem pe foc mediu până crema se îngroașă.
O luăm de pe foc, încorporăm vanilia și untul. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcorească până ajunge la temperatura camerei.
Întindem prima bucată de aluat la mărimea tăvii (35×25 cm), o transferăm în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem la cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute.
Procedăm la fel și cu aluatul rămas, dar pe acesta îl coacem un pic mai mult (să fie mai crocantă) pentru că îl vom sfărâma la final.
Când crema este călduță, pregătim și jeleul de cireșe: punem cireșele cu tot cu sucul lor (fie ele proaspete sau congelate) într-o cratiță și fierbem timp de 30 de secunde.
Amestecăm amidonul cu apa, turnăm peste cireșe și amestecăm continuu, până jeleul se îngroașă. Luăm jeleul de pe foc și îl lăsăm să se răcească, amestecându-l periodic.
Ne întoarcem la cremă: o mixăm, după care încorporăm treptat untul rămas, mixând continuu, iar la final încorporăm 200 ml de frișca lichidă.
Punem blatul copt în tavă și îl acoperim cu 2/3 din cremă. Peste cremă întindem jeleul.
Amestecăm crema rămasă cu 300 ml frișcă și o întindem peste stratul de jeleu.
Sfărâmăm al doilea blat copt și presărăm deasupra. Dăm prăjitura la rece pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!