Rețetă ușoară, explicată pas cu pas cu imagini – Tort moale și aromat – Tort de casă fin și cremos
Ingrediente necesare pentru blat:
- 5 ouă
- 1 praf de sare
- Jumătate linguriță praf de copt
- Zahăr vanilat
- 150 g făină
- 150 g zahăr
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 2 linguri rom sau coniac (opțional)
- 80 g zahăr
- 150 g apă
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 ou
- 1 lingură esență de rom (sau vanilie)
- 160 g lapte
- 160 g zahăr
- 250 g unt
- 200 g alune (pentru decor)
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm ouăle împreună cu sarea timp de 1 minut. Mixând continuu încorporăm zahărul vanilat și cel tos. Mixăm timp de 8 minute, până zahărul se dizolvă complet.
Încorporăm treptat și făina cernută împreună cu praful de copt, omogenizând ușor cu telul. Transferăm compoziția într-o tavă de 22 cm tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 minute. Lăsăm blatul să se răcorească timp de 10 minute în tavă după care îl răsturnăm pe un grătar și îndepărtăm hârtia de copt.
Pentru cremă, punem gălbenușul într-o cratiță, adăugăm un pic de lapte și omogenizăm. Adăugăm zahărul, omogenizăm după care încorporăm laptele rămas.
Punem cratița pe foc mediu și amestecăm până dă în clocot. Luăm de pe foc și amestecăm timp de 30 de secunde. Transferăm într-un bol, acoperim suprafața cu folie alimentară și lăsăm să se răcorească până la temperatura camerei.
Pregătim și un sirop pentru blat: punem apă și zahăr pe foc și după ce dă în clocot, fierbem timp de 1 minut. Luăm de pe foc și adăugăm romul. Turnăm siropul într-o cană.
Mixăm untul spumă după care încorporăm treptat crema și la final adăugăm și romul (sau esența de vanilie).
Uniformizăm suprafața blatului și îl tăiem în 3. Umple blaturile însiropate cu cremă. Întindem un strat de cremă pe suprafața tortului și decorăm cu alune. Dăm tortul la frigider pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!