Rețetă pas cu pas, cu imagini – Tort de casă delicios, cremos și foarte aromat – Tort cu cremă de vanilie și căpșuni
Ingrediente necesare pentru blat:
- 4 ouă
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- 20 g amidon
- 100 g făină
- 100 g zahăr
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 3 ouă
- 15 g gelatină
- 50 ml apă
- 70 g amidon
- 150-200 g zahăr
- 200 g unt
- Zahăr vanilat
- 500 ml lapte
Alte ingrediente necesare:
- 50-100 g zahăr
- 50-100 ml apă
- 800-900 g căpșuni
Mod de preparare:
Pentru blat, spargem ouăle într-un bol. Adăugăm zahărul și mixăm până zahărul se dizolvă complet și obținem o compoziție spumoasă și deschisă la culoare.
Amestecăm făina cu amidonul, praful de copt și sarea. Cernem treptat amestecul în spumă, omogenizând cu grijă cu spatula. Transferăm compoziția într-o tavă de 22 cm tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180-190 de grade pentru 25-35 minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
După coacere lăsăm blatul să se răcorească un pic, îl răsturnăm pe un grătar și îndepărtăm hârtia de copt. Îl lăsăm să se răcească complet după care îl tăiem în 2.
Pentru sirop, punem zahărul și apa într-o cratiță. Amestecăm și punem pe foc. Aducem la punctul de fierbere după care îl turnăm într-un bol mic.
Pentru cremă, amestecăm gelatina cu apa și o lăsăm să se umfle. Punem zahărul și laptele într-o cratiță, amestecăm și punem pe foc.
Separat, omogenizăm ouăle cu amidonul și vanilia. Amestecând continuu, turnăm laptele fierbinte. Transferăm compoziția înapoi în cratiță și punem pe foc. Amestecăm continuu până crema se îngroașă.
Transferăm crema într-un bol, adăugăm jumătate din untul moale și mixăm până la omogenizare. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
Topim gelatina pe foc mic având grijă să nu o fierbem. Adăugăm untul moale rămas în cremă, omogenizăm după care încorporăm și gelatina.
Punem un blat într-o formă detașabilă. Însiropăm, întindem pe margini un strat subțire de cremă. Punem jumătăți de căpșuni de-a lungul marginilor formei. Punem jumătate din cremă, căpșuni întregi și adăugăm încă un strat de cremă.
Acoperim cu blatul rămas, însiropăm și întindem crema rămasă. Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru câteva ore.
Decorăm cu ciocolată topită sau după gust și scoatem tortul din tavă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!