Rețetă pas cu pas, cu imagini – Tort delicat și aromat, ușor de preparat – Tort de casă cu ciocolată
Ingrediente necesare pentru blat:
- 3 ouă
- Vanilie
- 250 g făină
- 200 g zahăr
- 120 ml ulei
- 60 g pudră de cacao
- 1 linguriță praf de copt
- Jumătate linguriță sare
- 200 ml apă fierbinte
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 ou
- 150 g zahăr
- 500 ml lapte
- 40 g pudră de cacao
- 50 g amidon (sau făină)
- 180 g unt la temperatura camerei
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 120 ml apă și 20 g zahăr
- Rom sau coniac (opțional)
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 60 g ciocolată
- 30 ml lapte
- 30 g unt
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecăm făina cu praful de copt. Cernem într-un bol mare, adăugăm sare, zahăr, vanilie și amestecăm bine. adăugăm ouăle, uleiul și omogenizăm.
Punem pudra de cacao în apa fierbinte, omogenizăm și turnăm în aluat. Omogenizăm și turnăm compoziția într-o tavă de 22 cm tapetată cu hârtie de copt.
Acoperim tava cu folie de aluminiu, înțepăm din loc în loc cu o furculiță și dăm la cuptorul preîncălzit la 170-180 de minute pentru 40-50 minute. După primele 25 de minute îndepărtăm folia de aluminiu.
Pentru cremă, amestecăm pudra de cacao cu zahărul și amidonul. Adăugăm oul, un pic de lapte și omogenizăm, asigurându-ne că nu rămân cocoloașe. Încorporăm și laptele rămas și punem pe foc mediu. Amestecăm continuu până se îngroașă. Fierbem crema timp de 1 minut după care o luăm de pe foc.
Transferăm crema într-un bol, acoperim suprafața cu folie alimentară și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mixăm untul spumă timp de 3-4 minute după care încorporăm treptat crema.
Pentru sirop, amestecăm ingredientele necesare, adăugând opțional și un pic de rom sau coniac.
Uniformizăm suprafața blatului și păstrăm firimiturile pentru decor. Tăiem blatul în 3.
Însiropând blaturile, le umplem cu cremă. Dăm tortul la frigider pentru minim 4 ore.
Ulterior, decorăm tortul după gust. Pentru glazură, topim untul în lapte, amestecând până la omogenizare. Adăugăm bucățelele de ciocolată, luăm de pe foc și lăsăm deoparte 1-2 minute. amestecăm până la omogenizare și turnăm glazura pe tort.
Savurați cu poftă! Poftă bună!