O banană consumată pe zi, împreună cu un avocado este suficient pentru a preveni accidentul vascular cerebral sau infarctul, spun oamenii de știință de la Universitatea din Alabama.
Atunci când aceste două fructe sunt combinate și sunt consumate împreună, ajută la asigurarea nutrienților și oferă beneficii neprețuite organismului.
Sursă de antioxidanți
Amestecul de banană-avocado conține antioxidanți care au rolul de a ajuta la reducerea inflamației din organism.
Bananele care se înnegresc doar pe exterior produc un antioxidant puternic, cu proprietăți anticanceroase iar avocado este o sursă excelentă de glutation, un antioxidant extrem de important în prevenirea îmbătrânirii precoce.
De asemenea, avocado conține și diferiți carotenoizi, în special luteină care este principalul antioxidant cu rolul de a ne proteja de degenerescența retiniană și cataractă.
Sursă de minerale și vitamine
Ambele fructe sunt bogate în minerale, vitamine și alte substanțe unice.
Bananele sunt o sursă excelentă de vitamina A, E, B6, cupru și mangan și au foarte puțini egali în ceea ce privește conținutul de potasiu.
De asemenea, conțin diferite tipuri de antioxidanți care încetinesc procesul de îmbătrânire din organism.
Conțin și fibre moi și ușor de digerat și zaharuri simple precum zaharoza și fructoza.
Bananele oferă energie, fapt pentru care sunt consumate pe scară largă de către sportivi, pentru o recuperare instantanee.
În ceea ce privește avocado, acest fruct este bogat în vitamina C, B, provitamina A, vitaminele PP și D și este lideri în ceea ce privește conținutul de vitamina E, care protejează celulele de îmbătrânire și stimulează îmbogățirea lor cu oxigen.
Conține și minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, mangan, sodiu etc.
Pentru digestie
Această combinație ajută și la îmbunătățirea digestiei, fibra de banană având un efect benefic asupra procesului digestiv.
De asemenea, nu irită mucoasa gastrică și nu provoacă arsuri la stomac. Previne constipația prin îmbunătățirea motilității intestinal.
Structura fibroasă a bananelor accelerează descompunerea grăsimilor saturate ingerate, astfel ajutând și la scăderea nivelului lipoproteinelor cu densitate scăzută (colesterolului rău). Datorită conținutului de substanțe active importante fiziologic, catecolamine, pulpa de banană este utilizată cu succes în tratamentul bolilor intestinale, ulcerului peptic al stomacului și al duodenului.
În ceea ce privește avocado, acest fruct îmbunătățește digestia, ameliorând constipația. Un singur fruct, de mărime medie, conține 12 grame de fibre dietetice sănătoase iar acest lucru îl face un preventiv excelent împotriva constipației.
Pentru sănătatea inimii
Potrivit studiilor, peste 800,000 de persoane mor anual din cauza problemelor cardiace care duc la atacuri bruște de cord. Atât banan cât și avocado conțin mult potasiu, contribuind la buna funcționare a inimii, făcând vasele de sânge mai flexibile și reducând riscul de accident vascular cerebral și de atac de cord.
De asemenea, avocado reduce și riscul de boli cardiovasculare datorită conținutului de acizi grași polinesaturați. În lipsa acestora, există riscul de dezvoltare a aterosclerozei și a alterării metabolismului colesterolului.
Pentru pierderea în greutate
Bananele reprezintă un mic dejun dietetic ideal, datorită conținutului bogat de amidon și fibre. Oferă sațietate prelungită, dar să nu uităm că o banană medie pe zi este de ajuns, întrucât conține până la 40% di aportul zilnic de carbohidrați.
Prin menținerea senzației de plin și prin reducerea poftei de mâncare, și avocado poate ajuta la slăbit. Este bogat în fibre și în grăsimi sănătoase. În ciuda conținutului critic de calorii, beneficiile preparatelor cu avocado pentru pierderea în greutate sunt pur și simplu de neprețuit.
Smoothie cu babane și avocado – Ingrediente necesare, mod de preparare
- 5 linguri pulpă de avocado
- Jumătate banană
- 1 lingură lapte de migdale
- 1 lingură migdale crude și decojite
Toate ingredientele se pun într-un bender și se mixează. Se bea rece.
Toate ingredientele acestei băuturi conțin potasiu, sunt bogate în antioxidanți care protejează pielea de efectele negative ale razelor de soare și încetinesc reacțiile oxidative din organism.