Hreanul este o plantă medicinală excepțională care se remarcă prin proprietățile sale stimulente, spasmolitice, antiseptice, citotoxice, antioxidante și antibiotice blânde.
Hreanul este bogat în vitamina C, un antioxidant puternic care întărește imunitatea, luptă împotriva infecțiilor virale și a radicalilor liberi, combate inflamațiile și protejează împotriva cancerului. Doar 100 de grame de hrean acoperă 41% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
În afară de vitamina C, hreanul conține și vitamina din complexul B, potasiu, cupru, zinc, magneziu, fosfor, mangan, fier și calciu și este sărac în grăsimi și în calorii.
De asemenea, este bogat în compuși volatili care au proprietăți antioxidante și detoxifiante. Acești compuși dau hreanului gustul specific.
Compusul alil isotiociant acționează precum un agent preventiv pentru cancer, fiind asimilat foarte bine după administrarea orală și primit extrem de rapid de către celule. Acest compus este toxic pentru celulele maligne, așadar induce rapid moartea celulelor canceroase.
Totodată, are și o activitate antimicrobiană împotriva unui spectru larg de patogeni. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, hreanul activează enzimele implicate în detoxifierea moleculelor cauzatoare de cancer.
Hrean – Indicații terapeutice
Stimulează secreția enzimelor salivare, gastrice și facilitează digestia, deschide apetitul. Fierul din conținut ajută la producția de celule roții de sânge iar potasiul la controlul ritmului inimii și a tensiunii arteriale.
- Anemie
- Oboseală generală
- Gută
- Tuse, astm, bronșită cronică
- Răceală, gripă, infecții ale sinusurilor
- Amigdalită, congestie pectorală
- Dureri de cap
- Rahitism, scorbut
- Litiază urinară
- Infecții urinare
- Retenție de apă
- Dureri articulare
- Dureri musculare
Mod de utilizare
Tuse
Siropul de hrean este foarte eficient în caz de tuse și se prepară precum siropul de ridiche neagră.
Rădăcina se taie felii, se așază în straturi alternative cu zahăr brut sau cu miere.
Se recomandă câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi.
Edem pulmonar, astm
Se recomandă cataplasmele cu hrean ras care se aplică pe locurile corespunzătoare sau fiertura de rădăcină de hrean ras în lapte.
Gută
Se recomandă câte 1 linguriță de hrean ras, ca atare.
Afecțiuni reumatismale și respiratorii
Se recomandă vinul de hrean care se prepară astfel: 30 grame de hrean ras se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă 1 L de vin (alb sau roșu), se amestecă și se închide ermetic borcanul. Se lasă la macerat timp de 7 zile, după care se strecoară Se recomandă câte 30-50 ml pe zi (doze rerapeutice).
Copii fără poftă de mâncare
Se recomandă siropul tonic care se prepară astfel: se curăță 30 de grame de hrean, se toacă mărunt și se pune la macerat în 300 ml rachiu.
După 7 zile de macerat, se adaugă 1 L de apă clocotită și se lasă la infuzat peste noapte.
A doua zi, dimineața, se adaugă și 1,5 kg de zahăr brut și se fierbe la foc mic, timp de 20 de minute, amestecând continuu până capătă consistența unui sirop.
Se recomandă câte 2 linguri înainte de masă.
Hrean – Precauții, contraindicații
A se evita de către cei care suferă de afecțiuni gastrointestinale, ulcere intestinale sau stomacale, sindromul colonului iritabil, boli grave de rinichi, hipotiroidism.
Contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează.
Pentru cei care sunt sub un tratament medicamentos, se recomandă sfatul medicului înainte de a începe orice cură cu hrean.