Pentru a avea tălpi și picioare mereu moi, netede și frumoase, trebuie să le îngrijești, în mod regulat, cu băi, măști și comprese. Un alt produs minunat pentru îngrijirea picioarelor este bicarbonatul de sodiu.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și în cosmetologie, nu numai în industria chimică și alimentară.
Iată ce proprietăți are:
- Antiinflamator
- Antiseptic
- Antifungic
- Dezinfectant
- Emolient
- Curățare
- Vindecare
Băi de picioare cu bicarbonat de sodiu
În primul rând, băile cu bicarbonat de sodiu dezinfectează și luptă împotriva bolilor fungice, localizate de regulă în zona unghiilor. Apa caldă amestecată cu bicarbonat capătă proprietăți antiinflamatoare, poate vindeca mici răni, fisuri sau abraziuni. Cu aceste băi puteți scăpa și de mirosul neplăcut al picioarelor care apare din cauza bacteriilor de pe piele.
Băile cu bicarbonat pot înmuia rapid picioarele și călcâiele, ameliorând pielea aspră. Nu în ultimul rând, o astfel de baie la picioare ameliorează senzația de oboseală cauzată de pantofi incomozi sau după o zi grea.
Atenție!
Bicarbonatul de sodiu este alcalin. Cu alte cuvinte, poate coroda suprafețele, inclusiv pielea umană. A se utiliza responsabil și cu grijă. Oricât de mult beneficii au aceste băi cu bicarbonat, nu trebuie să exagerați cu ele. Dacă picioarele sunt scufundate în apă cu bicarbonat mai mult de 15 sau 20 de minute, poate fi perturbat echilibrul pH-ului pielii picioarelor.
Băi de picioare clasic – Pentru oboseală
Încălziți 1 L de apă la temperatura de 38-39 grade și dizolvați 2 linguri de sodă în ea.
Băi de picioare cu sare și bicarbonat de sodiu
În 2 L de apă caldă adăugați 2 linguri de sare de mare și 2 linguri de bicarbonat de sodiu.
Țineți picioarele în soluția obținută timp de 7-8 minute. Sarea, fiind un antiseptic, protejează împotriva ciupercilor și bacteriilor de pe picioare.
Băi de picioare cu săpun și bicarbonat de sodiu
La 3 L de apă adăugați 2 linguri de bicarbonat și 2 linguri rase de săpun.
- dacă obiectivul este să vă curățați bine picioarele, folosiți săpun pentru bebeluși
- dacă obiectivul este să vă dezinfectați picioarele, folosiți săpun clasic de rufe sau săpun de gudron
- țineți picioarele în soluția obținută nu mai mult de 10 minute
În plus, pentru băi împotriva oboselii și pentru întărirea plăcii unghiei, se poate folosi un decoct din plante în loc de apa caldă: pătlagină, mușețel, gălbenele.
Băi de picioare cu uleiuri esențiale și bicarbonat de sodiu
Uleiurile esențiale calmează pielea obosită a picioarelor, tonifică și hidratează.
Pentru a hidrata și pentru a înmuia pielea, se pot folosi câteva picături de ulei esențial de portocale, lămâie, migdale, lavandă sau paciuli.
Atenție! Înainte de a adăuga picăturile în apă, diluați-le în alcool sau în ulei de măsline.
Băi de picioare cu lapte și bicarbonat de sodiu
Combinația de 1 L de lapte (cald) gras de vacă și 1 linguriță de bicarbonat poate înlocui mersul la cosmetician: hidratează în profunzime pielea, făcând tălpile moi și catifelate. De asemenea, previne și apariția bolilor fungice.
Băi de picioare cu peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu
O baie cu bicarbonat și peroxid de hidrogen vindecă tălpile crăpate, ucide bacteriile și stratul cornos superior al epidermei, redând frumusețea pielii într-un timp scurt.
Pentru a pregăti soluția, turnați 2 linguri de peroxid de hidrogen în apă caldă și 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Țineți picioarele în soluția obținută timp de 12-15 minute după care curățați pielea moartă cu o perie.
Băi de picioare cu iod și bicarbonat de sodiu
Aceste băi sunt utile pentru cei care au pielea grav deteriorată, întrucât iodul este un dezinfectant suplimentar care ajută în prezența ciupercilor.
Diluați 2 linguri de iod și 2 linguri de sodă în 2 L de apă.
Băi de picioare cu lut și bicarbonat de sodiu
Această soluție ajută în caz de calusuri, plăci slabe de unghii și uscăciune.
Argila are un efect exfoliant iar bicarbonatul un efect de înmuiere. Împreună, aceste două ingrediente previn apariția crăpăturilor.
În 2 L de apă adăugați 4 linguri de lut și 2 linguri de bicarbonat.
Cum se fac aceste băi de picioare?
Nu este recomandat să faceți astfel de băi zilnic, limitați-vă la 2 sau 3 ori pe săptămână, timp de 1 lună și nu mai mult.
Pentru un rezultat și mai notabil, călcâiele se pot curăța folosind o perie dură, o piatră ponce sau o pilă pentru a îndepărta stratul superior de piele moartă.
După o astfel de baie, nu trebuie decât să vă ștergeți picioarele și să aplicați o cremă hidratantă și hrănitoare. Nu purtați pantofi imediat după baie pentru că este important ca pielea să respire după procedură. Este recomandat să faceți băile de picioare înainte de culcare.
După o baie cu bicarbonat, folosiți un prosop special doar pentru picioare și optați pentru șosete respirabile din bumbac.
Nu în ultimul rând, un duș de contrast după o baie caldă va tonifica picioarele, va ameliora stresul și oboseala și circulația sângelui.