Potrivit unor studii medicale, salvia are numeroase efecte terapeutice. Latinii au numit această plantă „Salvie” (salvare=a salva, a trata; salvus=a fi sănătos) pentru a face referire la efectul benefic al acesteia.

Romanii au adus-o în Europa, peste Alpi, unde s-a răspândit în special în grădinile din jurul mănăstirilor. Tufele de salvie pot atinge și jumătate de metru, în solul uscat și însorit din grădină. Pentru a revigora planta, tăierile se fac primăvara, cât mai devreme.

În iunie-august, salvia înflorește în culori care variază de la albastru, la roz sau alb. Tufa este rezistentă la frig moderat, așadar trebuie protejată în timpul iernii.

Frunzele de salvie se pot recolta de-a lungul întregului an dar planta conține cele mai multe substanțe benefice chiar înainte de înflorire.

Înaintea iernii, tufa poate fi tăiată și uscată: își va menține aroma timp îndelungat.

Proprietăți terapeutice

Salvia este un condiment și o plantă medicinală versatilă:

  • Este utilizată în afecțiuni cerebrale
  • Stimulează activitatea cerebrală
  • Previne boala Alzheimer și senilitatea
  • Întărește psihicul și memoria
  • Înlătură durerile de cap

Înlătură:

  • Anxietatea, neliniștea
  • Confuzia
  • Oboseala
  • Depresia

Echilibrează sistemul nervos

Îmbunătățește sănătatea emoțională

  • Reduce bufeurile asociate perioadei de menopauză
  • Scade nivelul de zahăr în diabet
  • Echilibrează sistemul hormonal
  • Reduce transpirația nocturnă
  • Reduce producția de lapte matern

Cum se prepară ceaiul de salvie?

Opăriți 1 lingurițe de frunze verzi de salvie sau frunze uscate de salvie cu 1 /4 L de apă fierbinte. Acoperiți și lăsați deoparte timp de 10 minute.

A nu se depăși 2-3 căni pe zi și a nu se consuma pe termen lung. Altfel, există riscul de intoxicație.

A se evita în timpul sarcinii și de către cei care suferă de afecțiuni renale.

Împotriva infecțiilor orale și ale amigdalelor, amestecați ceaiul de salvie cu ceai de mușețel și faceți gargară de câteva ori pe zi.