Rețetă pas cu pas, cu imagini – Tort de casă fraged, cremos și aromat – Tort de casă fin și delicios – Rețetă simplă și delicioasă, pentru Sărbători
Ingrediente necesare pentru blat:
- 2 ouă
- 50 g făină
- 40 g zahăr
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 cutie caise conservate (850g)
- 300 ml smântână pentru frișcă 30% (rece)
- 300 g brânză de vaci
- 180 g zahăr
- 70 ml smântână pentru gătit sau smântână fermentată
- 30 g gelatină
- 10 g zahăr vanilat
Mod de preparare:
Pentru blat, începem să mixăm albușurile împreună cu un praf de sare după care adăugăm treptat zahărul, mixând continuu până obținem o spumă tare și lucioasă.
Pe rând, adăugăm gălbenușurile, mixând până la omogenizare după fiecare. În 2-3 tranșe încorporăm și făina, amestecând cu grijă, folosind spatula.
Tapetăm o tavă de 21 cm cu hârtie de copt și transferăm compoziția în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 minute.
După coacere lăsăm blatul să se răcească după care îl scoatem din tavă și îndepărtăm coaja de la suprafață.
Tăiem aproximativ 1 cm din margini și așezăm blatul într-o formă de aceeași mărime cu cea în care s-a copt. Tapetăm pereții cu folie de acetat. Însiropăm generos blatul cu siropul din conservă.
Amestecăm 180 ml de sirop cu gelatina și lăsăm să se umfle. Între timp, pasăm caisele cu blenderul vertical până obținem un piure.
Transferăm brânza în vasul blenderului, adăugăm 100 g de zahăr, smântâna și mixăm până la omogenizare.
Punem smântâna pentru frișcă într-un bol și începem să mixăm la viteză mică, încorporând treptat și zahărul rămas și vanilia. Mixăm până obținem o compoziție densă și pufoasă. La final încorporăm și compoziția de brânză.
Topim gelatina la cuptorul cu microunde, în reprize de 10-15 secunde. O încălzim până la 50 de grade aproximativ. Adăugăm jumătate din gelatină în piureul de caise și omogenizăm. Adăugăm gelatina rămasă în crema de frișcă și omogenizăm.
Întindem crema de brânză pe blat după care turnăm și piureul de caise. Trecem cu furculița prin ambele compoziții (pentru decor) după care dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru 3-4 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!