Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Chec cu fructe, ideal pentru zilele de Sărbătoare – O bunătate de care nu te mai saturi – Chec de casă fraged și aromat
Ingrediente necesare:
- 260 g făină
- 1 praf de sare
- 12 g praf de copt
- 3 ouă
- 225 g zahăr
- 120 ml ulei
- 240 ml lapte
- 1 lingură esență de vanilie sau extract de vanilie
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 1 măr mediu
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- Jumătate linguriță zeamă de lămâie
- 50 g stafide
- 50 g fructe confiate
- 30 g nuci
- 1 lingură făină
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 100 g zahăr pudră
- 2-3 linguri lapte
Alte ingrediente necesare:
- Fructe confiate
- Nuci
Mod de preparare:
Cernem făina și praful de copt într-un bol. Adăugăm sarea și amestecăm cu telul. Separat, mixăm ouăle cu zahărul și uleiul timp de 2 minute după care, mixând continuu, încorporăm și laptele în fir subțire.
Turnăm amestecul de ingrediente lichide în bolul cu făina, adăugăm și vanilia și amestecăm bine cu telul. Trebuie să obținem un aluat omogen, neted și fără cocoloașe.
Pentru umplutură, amestecăm bucățelele de mere cu coaja și zeama de lămâie. Adăugăm și celelalte ingrediente necesare (în afară de făină) și amestecăm din nou. Adăugăm și făina și amestecăm.
Ungem cu unt și tapetăm cu făină o tavă de chec. Turnăm un sfert din aluat în tavă, uniformizăm și punem un strat de fructe deasupra. Peste fructe turnăm încă un strat de aluat peste care punem fructele rămase. Acoperim totul cu aluatul rămas.
Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute. După coacere, lăsăm checul să se răcească un pic după care îl scoatem din tavă.
Pentru glazură, amestecăm ingredientele necesare. Stropim checul cu glazura pregătită și îl decorăm cu fructe confiate și/ sau nuci mărunțite.
Savurați cu poftă! Poftă bună!