Rețetă pas cu pas, cu imagini – Coșulețe din aluat fraged – Coșulețe fine și delicate (pentru salate și aperitive)
Ingrediente necesare:
- 400 g făină
- 200 g unt moale (la temperatura camerei)
- 2 ouă (sau 5-6 gălbenușuri)
- 2 linguri lapte
- 1 linguriță sare
- Jumătate linguriță zahăr tos (sau zahăr pudră)
Mod de preparare:
Punem făina cernută, sarea și zahărul în vasul mixerului. Amestecăm după care adăugăm și cubulețele de unt. Amestecăm la viteză medie până obținem un aluat sfărâmicios.
Într-un bol, amestecăm ouăle cu laptele. Turnăm compoziția peste aluat și continuăm să amestecăm timp de maxim 2-3 minute. Amestecăm doar cât să obținem un aluat omogen și fără cocoloașe, este gata atunci când se adună într-o bilă.
Notă: dacă frământăm alatul prea mult timp, va deveni prea dens și coșulețele nu vor fi fragede.
Transferăm aluatul într-o pungă de plastic și îl dăm la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, punem aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină și îl întindem la o grosime de 3-4 mm. Decupăm cerculețe cu un inel sau cu un pahar cu diametrul un pic mai mare decât cel al formelor metalice. Așezăm câte un cerc în fiecare formă uscată și presăm cu degetele la bază, făcând aluatul mai subțire (va crește în timpul coacerii). Presăm în colțuri și apăsăm aluatul în bordura formelor.
Notă: ca să fie mai ușor de întins, puneți aluatul între două bucăți de hârtie de copt sau acoperiți-l cu folie. De asemenea, pentru acest aluat folosim forme metalice (diametru de 7 cm și înălțime de 2,5 cm); cele din silicon nu se potrivesc.
Adunăm bucățile rămase de aluat, modelăm o bilă, întindem, decupăm și formăm alte coșulețe.
Notă: pereții coșulețelor nu trebuie să fie foarte subțiri deoarece după coacere vor fi fragili și se pot rupe. Cât formăm coșulețele, acoperim aluatul întindem cu folie alimentară ca să nu se usuce.
Punem coșulețele pe o tavă de copt. Înțepăm baza fiecărui coșuleț cu o furculiță (ca să nu se umfle) după care dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade pentru 15-20 de minute.
Notă: înainte de a le da la cuptor, putem pune coșulețele la frigider pentru 30 de minute, ca să se deformeze cât mai puțin în timpul coacerii.
După coacere, lăsăm coșulețele să se răcorească câteva minute în forme după care le putem scoate, întorcând formele cu susul în jos. Le lăsăm să se răcească complet.
După ce se răcesc le putem umple imediat sau le putem ține timp de 1 lună într-un recipient închis ermetic sau la congelator.
Savurați cu poftă! Poftă bună!