Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Prăjitură stratificată (cu foi delicate și cremă de ciocolată) – Prăjitură de casă la tavă – Un adevărat deliciu!
Ingrediente necesare pentru o tavă de 25*35 cm:
- 500 g făină
- 1 lingură praf de copt
- 110 g zahăr
- 1 lingură zahăr vanilat
- 120 g unt
- 1 ou
- 200 g smântână
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1,5 L lapte
- 140 g făină
- 200 g zahăr
- 200 g ciocolată neagră
- 200 g unt
- 1 lingură pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 100 g ciocolată negară
- 30 g unt
Mod de preparare:
Cernem făina într-un bol, adăugăm untul moale, zahărul, smântâna, praful de copt, zahărul vanilat, oul și mixăm până la omogenizare. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și adunăm aluatul într-o bilă.
Împărțim aluatul în 5 părți egale din care formăm 5 bile pe care le lăsăm deoparte timp de 10 minute. Întindem prima bucată într-un dreptunghi, pe o bucată de hârtie de copt. Uniformizăm marginile, transferăm pe o tavă și coacem timp de 8-10 minute în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. Procedăm la fel și pregătim încă 4 foi.
Pentru cremă, turnăm 1,2 L lapte într-un vas și punem pe foc mediu. Într-un bol, amestecăm făina cu zahărul după care încorporăm treptat laptele rămas. Omogenizăm bine după care turnăm amestecul în vas. Fierbem crema până se îngroașă, amestecând continuu cu un tel. O luăm de pe foc, adăugăm untul, ciocolata, pudra de cacao și amestecăm până la omogenizare.
Punem prima foaie în tavă și întindem un strat de cremă caldă peste ea. Repetăm straturile după care acoperim prăjitura cu folie alimentară și o dăm la frigider peste noapte.
Pentru glazură, topim ciocolata și untul pe baie de aburi. Amestecăm până la omogenizare și turnăm glazura deasupra prăjiturii. O întindem uniform.
Savurați cu poftă! Poftă bună!