Rețetă pas cu pas – Plăcintă delicată și aromată, pur și simplu se topește în gură – Plăcintă de casă (cu umplutură de mere)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 ou
- 8 linguri lapte cald
- 250 g unt la temperatura camerei
- 1 plic praf de copt
- Jumătate cub drojdie
- 500 g făină
- Coajă de lămâie
- Zeama de la jumătate de lămâie
- 1 praf de sare
- 1 lingură zahăr
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 5-6 mere
- 1-2 pumni nuci măcinate
- 1 linguriță scorțișoară
- Zahăr după gust (în funcție de cât de dulci sunt merele)
Ingrediente necesare pentru decor:
- Zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem toate ingredientele necesare într-un bol și amestecăm bine cu mâna până obținem un aluat omogen. Învelim aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute. Ulterior, împărțim aluatul în două și întindem 2 foi la dimensiunea tăvii. Așezăm prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt.
Pentru umplutură, curățăm merele și le dăm prin răzătoare. Le amestecăm cu nuca, scorțișoara și zahărul. Opțional, putem adăuga și stafide. Călim totul împreună până lichidul se evaporă după care lăsăm umplutura să se răcorească.
Întindem umplutura peste foaia din tavă și o acoperim cu cea de-a doua foaie. Împingem ușor foaia și pe laterale ca să nu cadă umplutura. Înțepăm plăcinta, până jos, cu o furculiță în mai multe locuri. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până plăcinta se rumenește frumos deasupra.
După coacere, o lăsăm să se răcorească un pic și o pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!