Rețetă cu imagini, pas cu pas – Gogoși de casă moi și pufoase – Rețetă de nota 10 cu felicitări – Se prepară din 600g făină, 100g zahăr, 5 albușuri, 8 gălbenușuri, 50g unt și…
Ingrediente necesare:
- 600 g făină (plus 50-100g dacă aluatul este prea moale)
- 1 cană și jumătate lapte
- 30 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 100 g zahăr
- 50 g unt topit (nu fierbinte)
- 8 gălbenușuri
- 5 albușuri
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Punem pe foc 1 cană de lapte. Când dă în clocot, luăm de pe foc și adăugăm treptat 1 cană de făină, amestecând continuu cu telul.
Separat, mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul timp de 7-10 minute până obținem o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Amestecăm jumătate cană lapte cald cu drojdia, până la omogenizare. Adăugăm treptat amestecul de lapte și făina în compoziția de gălbenușuri, mixând continuu. La final adăugăm și amestecul de drojdie.
Separat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Încorporăm spuma în compoziția pregătită anterior, lucrând cu o lingură de lemn. Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm deoparte timp de 30 de minute.
După 30 de minute, adăugăm făina rămasă și frământăm, încorporând treptat și untul topit. Frământăm timp de 10 minute după care lăsăm aluatul la dospit la loc cald, acoperit, timp de 1 oră.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și îl întindem la o grosime de 1,5 cm. Decupăm gogoșile cu o formă rotundă sau cu un pahar de 6-7 cm. Punem pe fiecare câte un pic de dulceață sau cremă de alune și formăm gogoșile. Le lăsăm la dospit timp de 30-40 de minute (până terminăm de pregătit toate gogoșile, putem deja să începem să prăjim primele)
Ulterior, le prăjim în baie de ulei încins (180 grade) până capătă o culoare frumoasă pe ambele părți. Le scoatem pe prosoape absorbante după care le transferăm pe un platou și le pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!