Rețetă cu imagini, pas cu pas – Cozonac evreiesc (bogat în ciocolată) – Cozonac împletit Babka – Rețetă cu adevărat delicioasă…
Ingrediente necesare pentru aluat (pentru 2 cozonaci):
- 550 g făină
- 100 g zahăr
- 15 g drojdie uscată
- 1 linguriță sare
- 3 ouă
- 120 ml apă rece
- 150 g unt moale
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 150 g ciocolată neagră
- 120 g unt
- 50 g zahăr pudră
- 30 g pudră de cacao
- 1 linguriță sare
- 100 g nucă tocată grosier
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 250 g zahăr
- 150 ml apă
Mod de preparare:
Pregătim aluatul cu o seară înainte: punem în bolul robotului de bucătărie făina, zahărul, drojdia, sarea, ouăle, apa și începem să frământăm. Adăugăm treptat untul moale și frământăm timp de 5-6 minute, până obținem un aluat omogen.
Formăm o bilă și transferăm aluatul într-un bol de sticlă uns cu unt. Acoperim bolul și dăm aluatul la frigider peste noapte (minim 4 ore, maxim 12 ore). A doua zi aluatul va fi dens și elastic.
Pentru umplutură, punem bucățelele de ciocolată într-un vas mediu. Adăugăm bucățelele de unt și punem vasul pe baie de aburi. Separat, amestecăm zahărul pudră cu pudra de cacao și cu sarea. Adăugăm ciocolata topită și omogenizăm foarte bine.
Împărțim aluatul în 2 părți egale și punem o bucată pe suprafața de lucru presărată cu făină. Întindem într-un dreptunghi de 40*30 cm, ungem cu jumătate din umplutură, presărăm deasupra jumătate din cantitatea de nucă și rulăm strâns, începând cu o margine lungă.
Tăiem în două, pe lung și împletim strâns având grijă ca partea cu umplutura să fie mereu în sus. Transferăm cozonacul într-o tavă unsă cu unt. Procedăm la fel și pregătim și al doilea cozonac.
Lăsăm cozonacii la dospit, la loc cald, timp de 1 oră. După dospire, coacem la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, timp de 30 de minute. Între timp, pregătim siropul. Punem apa și zahărul într-un vas mic. Punem vasul pe foc până zahărul se dizolvă complet după are lăsăm siropul să se răcorească un pic.
Imediat după coacere, ungem cozonacii cu siropul pregătit (folosim întreaga cantitate de sirop).
Savurați cu poftă! Poftă bună!