Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Plăcintă la tavă (cu umplutură aromată de mere) – Plăcintă la tavă cu mere – Rețetă gata în 2 timpi și 3 mișcări

Ingrediente necesare pentru foi (pentru o tabă de 25*38 cm):

  • 700 g făină
  • 200 g unt moale
  • 1 ou întreg
  • 2 gălbenușuri
  • 150 g zahăr tos
  • Zahăr vanilat
  • 2 linguri pline bicarbonat de sodiu
  • 100-150 g smântână 18%

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 2 kg mere aproximativ
  • 5-6 linguri zahăr sau după gust
  • 1 linguriță scorțișoară

Mod de preparare:

Curățăm merele, le dăm prin răzătoarea mare și lăsăm deoparte. Ungem tava cu unt: și baza și marginile. Setăm cuptorul la 180 de grade, încălzire sus-jos.

Cernem făina într-un bol mare. Adăugăm untul moale, oul, gălbenușurile, zahărul tos și cel vanilat, praful de copt și smântâna. Începem să amestecăm cu o lingură după care frământăm până obținem un aluat omogen și neted. Împărțim aluatul astfel obținut în două părți.

Întindem o parte din aluat la o mărime mai mare decât tava, în așa fel încât atunci când transferăm foaia în tavă să acopere și marginile ei. Transferăm foaia în tavă, ajutându-ne de sucitor. Peste foaie punem umplutura de mere și uniformizăm frumos. Peste mere presărăm zahărul și scorțișoara. Acoperim umplutura cu aluatul rămas (întind într-o foaie) și înțepăm prăjitura, până jos, din loc în loc cu o furculiță sau cu o lingură de lemn.

Dăm tava la cuptor pentru 50 de minute. După coacere, ungem suprafața prăjiturii cu unt și o acoperim cu un prosop curat de bucătărie. O lăsăm să se răcească.

Savurați cu poftă! Poftă bună!