Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Plăcintă la tavă (cu umplutură aromată de mere) – Plăcintă la tavă cu mere – Rețetă gata în 2 timpi și 3 mișcări
Ingrediente necesare pentru foi (pentru o tabă de 25*38 cm):
- 700 g făină
- 200 g unt moale
- 1 ou întreg
- 2 gălbenușuri
- 150 g zahăr tos
- Zahăr vanilat
- 2 linguri pline bicarbonat de sodiu
- 100-150 g smântână 18%
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 2 kg mere aproximativ
- 5-6 linguri zahăr sau după gust
- 1 linguriță scorțișoară
Mod de preparare:
Curățăm merele, le dăm prin răzătoarea mare și lăsăm deoparte. Ungem tava cu unt: și baza și marginile. Setăm cuptorul la 180 de grade, încălzire sus-jos.
Cernem făina într-un bol mare. Adăugăm untul moale, oul, gălbenușurile, zahărul tos și cel vanilat, praful de copt și smântâna. Începem să amestecăm cu o lingură după care frământăm până obținem un aluat omogen și neted. Împărțim aluatul astfel obținut în două părți.
Întindem o parte din aluat la o mărime mai mare decât tava, în așa fel încât atunci când transferăm foaia în tavă să acopere și marginile ei. Transferăm foaia în tavă, ajutându-ne de sucitor. Peste foaie punem umplutura de mere și uniformizăm frumos. Peste mere presărăm zahărul și scorțișoara. Acoperim umplutura cu aluatul rămas (întind într-o foaie) și înțepăm prăjitura, până jos, din loc în loc cu o furculiță sau cu o lingură de lemn.
Dăm tava la cuptor pentru 50 de minute. După coacere, ungem suprafața prăjiturii cu unt și o acoperim cu un prosop curat de bucătărie. O lăsăm să se răcească.
Savurați cu poftă! Poftă bună!