Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Cornulețe fragede și delicioase (umplute cu nucă sau mac) – Se prepară din 600g făină, 375g unt, 200g nucă, 200g mac, 300 ml smântână și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 375 g unt
- 1 linguriță sare
- 300 ml smântână
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 200 g nucă măcinată
- 200 g mac măcinat
- 200 g zahăr pudră
- 100 g stafide
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 50 ml esență de rom
- 50 ml lapte
Alte ingrediente necesare:
- 300 g zahăr vanilat
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm bucățelele de unt și amestecăm cu mâna cât să obținem un aluat nisipos. Adăugăm sarea, smântâna și frământăm repede un aluat omogen. Împărțim aluatul în 3 părți din care formăm 3 bile pe care le acoperim și le lăsăm deoparte timp de 15 minute.
Pentru umplutura cu nucă, amestecăm nuca cu 100 g de zahăr pudră, cu 50 g stafide, cu coaja rasă de la jumătate de lămâie, cu 1 plic zahăr vanilat și cu esența de rom.
Pentru umplutura de mac, amestecăm macul cu zahărul pură rămas, cu stafidele rămase, cu coaja rasă de la cealaltă jumătate de lămâie, cu zahărul vanilat rămas și cu laptele.
Pe suprafața de lucru presărată cu făină, întindem o bucată de aluat la o grosime de 2 mm. Decupăm cu o formă rotundă (diametru 6 cm). Punem umplutură pe fiecare bucată, rulăm și formăm cornulețele. Transferăm cornulețele pe o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt.
Procedăm la fel cu aluatul rămas și cu umplutura rămasă. La final adunăm aluatul rămas în urma decupării: frământăm, întindem și decupăm din nou.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. După coacere, trecem cornulețele calzi prin zahăr vanilat.
Le depozităm în cutii care se închid etanș. Rămân la fel de moi pentru aproape 2 săptămâni. În loc de nucă sau mac, le putem umple cu (aproximativ) 600 g de gem.
Savurați cu poftă! Poftă bună!