Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitura Jerbo (Greta Garbo) – Rețetă de sezon, pentru Sărbători – Se prepară din 600g făină, 300g unt, 300g nucă, 50g smântână, 800g gem de caise și…
Ingrediente necesare pentru aluat (tavă de 40*30 cm):
- 150 ml lapte cald
- Jumătate lingură zahăr
- 20 g drojdie proaspătă
- 600 g făină
- 300 g unt
- 50 g smântână
- 2 gălbenușuri
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 300 g nucă măcinată
- 50 g zahăr pudră
- 800 g gem de caise
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 150 g ciocolată neagră
- 70 ml frișcă lichidă
- 75 g unt
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia și zahărul în laptele cald. Lăsăm amestecul deoparte timp de câteva minute, la loc cald, până drojdia se activează.
Cernem făina într-un bol mare, adăugăm cubulețele de unt rece și amestecăm repede cu mâna, cât să obținem un aluat nisipos. Adăugăm amestecul de drojdie, smântâna, sarea, gălbenușurile și frământăm un aluat omogen. Împărțim aluatul în 4 părți egale, le acoperim cu folie alimentară și le dăm la frigider pentru 1 oră.
Între timp, pregătim 2 bucăți de hârtie de copt de mărimea tăvii. Scoatem o bucată de aluat din frigider și îl întindem pe hârtia de copt pregătită. Transferăm foaia cu tot cu hârtie în tavă.
Amestecăm nuca cu zahărul pudră. Peste foaia din tavă întindem un sfert din gem peste care presărăm un sfert din amestecul de nucă. Scoatem încă o bucată de aluat din frigider, întindem pe bucata de hârtie de copt și transferăm în tavă, cu hârtia în sus. Îndepărtăm hârtia, ungem cu gem și presărăm cu nucă. Procedăm la fel cu aluatul rămas și cu umplutura rămasă.
Ultimul strat va fi ultima foaie. Înțepăm prăjitura până jos, cu o furculiță sau cu un băț de frigărui și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 40 de minute. După coacere, o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.
Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolata pe baie de aburi, împreună cu untul și frișca lichidă. Amestecăm până la omogenizare după care turnăm glazura peste foaia superioară și uniformizăm frumos.
Lăsăm prăjitura la temperatura camerei timp de 1-2 ore după care o dăm la frigider.
Savurați cu poftă! Poftă bună!