Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Melcișori de casă fragezi și delicioși, delicați și aromați – Melcișori cu aluat foietaj, vanilie și cocos
Ingrediente necesare:
- 270 g unt
- 55 g făină
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 30 g drojdie proaspătă sau 9 g drojdie uscată
- 5 g sare
- 70 g zahăr
- 165 g frișcă lichidă 30%
- 1 ou întreg și 1 gălbenuș
- 1 linguriță oțet
- 180 ml lapte
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 1 plic budincă de vanilie
- 550 ml lapte
- 100 g fulgi de cocos
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 33 g zahăr
- 25 ml apă
Mod de preparare:
Pentru umplutură, pregătim budinca din praful de budincă și lapte. După ce se îngroașă, o luăm de pe foc și încorporăm și fulgii de cocos. Acoperim suprafața cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
Cernem 55 g făină într-un bol. Adăugăm 270g unt rece (cubulețe) și amestecăm bine. Transferăm compoziția pe suprafața de lucru și formăm un pătrat gros de 2-3 mm, la mărimea de 25*25 cm. împachetăm în folie alimentară și dăm la frigider.
Pentru aluat, folosim ingrediente reci. Cernem făina într-un bol. Adăugăm drojdia dizolvată în lapte și celelalte ingrediente necesare și frământăm un aluat omogen. Acoperim bolul cu capac și dăm aluatul la frigider pentru 1 oră.
Ulterior, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină. Formăm într-un dreptunghi, punem aluatul cu unt la mijloc și împăturim: tragem cele două margini spre mijloc. Întindem la o lungime de 60 cm și împăturim: partea stângă spre mijloc, partea dreaptă pe partea stângă. Împachetăm în folie și dăm la frigider pentru 20 de minute.
După 20 de minute, întindem și tragem cele două margini spre mijloc. Împăturim în două, împachetăm în folie și dăm la frigider pentru 20 de minute.
Transferăm aluatul înapoi pe suprafața de lucru și îl întindem într-un dreptunghi de 45-65 cm. întindem umplutura peste aluat, lăsând o margine scurtă liberă. Rulăm și tăiem în bucăți de 2 cm. Transferăm melcișorii pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând suficient spațiu între ei.
Acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm melcișorii la dospit pentru 30-45 minute, la temperatura camerei după care dăm la frigider pentru 20 de minute.
Setăm cuptorul la 220 de grade și punem o tavă cu apă pe raftul de jos. Dăm tava la cuptorul preîncălzit și reducem temperatura imediat la 200 de grade. Coacem timp de 22-28 minute, îndepărtând tava cu apă după primele 15 minute.
Pentru sirop, punem pe foc apa și zahărul. Încălzim amestecul până zahărul se dizolvă complet. După coacere, ungem melcișorii cu sirop. După ce se răcoresc un pic, îi putem pudra cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!