Rețetă cu imagini, pas cu pas – Rețeta bunicii mele – Prăjitură de casă în straturi tip Jerbo (Greta Garbo) – Se prepară din 600g făină, 300g unt, 150 ml lapte, 2 linguri smântână, 300g nucă, 800g gem de caise și…
Ingrediente necesare pentru foi:
- 600 g făină
- 1 praf de sare
- 300 g unt
- 150 ml lapte cald
- 1 linguriță zahăr
- 20 g drojdie proaspătă
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri smântână
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 300 g nucă măcinată
- 50 g zahăr
- 800 g gem de caise
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 150 g ciocolată neagră
- 75 g unt
- 75 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Pentru foi, dizolvăm drojdia și zahărul în laptele cald. Lăsăm amestecul deoparte, la loc cald, până drojdia se activează.
Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Adăugăm cubulețele de unt rece și amestecăm repede cu mâna cât să obținem un aluat nisipos. Adăugăm amestecul de drojdie, gălbenușurile, smântâna și frământăm un aluat omogen. Împărțim aluatul în 4 părți egale din care formăm 4 bile. Învelim bilele în folie alimentară și le dăm la frigider pentru minim 30 de minute.
Pregătim 2 bucăți de hârtie de copt, de mărimea tăvii. Scoatem o bucată de aluat din frigider și întindem pe hârtia de copt. Uniformizăm marginile și punem în tavă, cu hârtia în jos.
Pentru umplutură, amestecăm nuca cu zahărul. Ungem foaia din tavă cu un sfert din gem și presărăm un sfert din amestecul de nucă și zahăr deasupra.
Scoatem încă o bucată de aluat din frigider, întindem pe hârtia de copt și transferăm foaia în tavă, cu hârtia în sus. Îndepărtăm hârtia și ungem foaia cu gem și presărăm nucă cu zahăr deasupra. Procedăm la fel cu aluatul rămas și cu umplutura rămasă. Ultimul strat va fi ultima foaie întinsă.
Înțepăm prăjitura până jos după care dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 35-40 de minute. După coacere, scoatem tava din cuptor și lăsăm prăjitura să se răcorească.
Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată pe baie de aburi, împreună cu untul și frișca lichidă. Amestecăm până la omogenizare după care turnăm glazura peste foaia superioară și uniformizăm frumos.
Savurați cu poftă! Poftă bună!